(Še ena hudomušna misel o(b) že opisanem ponujenem dokazu “problema P vs NP”. Ste si dokaz prebrali? Če da, se boste gotovo strinjali s sledečim:)

Kdo pravi, da v interdisciplinarnosti ni prihodnosti! Pričujoči članek – sklicujem se na različico z dne 8. avgusta – je izvrsten dokaz nasprotnega.

Večina članka se omejuje na področje naravoslovja. Kot zapiše tudi njegov avtor: “This proof requires a convergence of ideas and an interplay of principles that span several areas within mathematics and physics.” Ha! Interdisciplinarnost je zakon.

A povsem na začetku, še preden bralec pride sploh do začetka povzetka dokaza, članek ponudi učinkovito kost za glodanje tudi družboslovcem. Na koncu uvodne zahvale družini avtor jasno pove: “This work is part of my Matru-Pitru Rin”, pri čemer je izraz Matru-Pitru Rin razložen v sprotni opombi kot “[t]he debt to mother and father that a pious Hindu regards as his obligation to repay in this life.”*

Krasno! Naravoslovci naj se kar mučijo z razumevanjem dokaza, ki ga verjetno tako ali tako lahko razume le kak ducat bralcev na svetu, še kakih petdeset pa se bo bolj ali manj uspešno pretvarjalo, da se strinjajo s prevladujočim mnenjem tega prvega ducata. Družboslovci pa se lahko namesto tega tvorno ukvarjamo z vprašanjem, ali je ta članek ustrezen del avtorjevega Matru-Pitru Rin in koliko dolga do matere in očeta mu po tem članku še ostane, če je dokaz pravilen, ter – seveda – koliko več, če je napačen…

(*Avtor članka te objave skoraj gotovo ne bo bral, še manj verjetno pa razumel, a naj se mu vseeno opravičim za svojo hudomušnost. Niti približno ne želim žaliti tovrstnih pohvalnih plati kateregakoli verovanja in občutek dolžnosti poplačevanja dolga svojim staršem (oziroma hindujsko pojmovanje treh vrst dolgov, ki jih mora človek poplačati v svojem življenju) je vsekakor hvalevreden. Morda sem malo manj navdušen nad idejo, da bi bilo poplačevanje teh dolgov treba javno razglašati na tak način, a to je že druga zgodba. Za nedeljsko objavo pa mi bo ta nežna hudomušnost, upam, odpuščena.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments