Kot pod tem naslovom piše prof. dr. Metod Dolenc:

Vera v rešilno moč psihoanalize, ki so jo oznanjali Sigmund Freud in njegova šola, pojema. Kakor znano, uči Freud, da psihoanaliza leči nevroze in psihoze. […] Zdi se pa, da so praktični uspehi Freudove šole tako zelo omajani, da navzlic velikemu številu njegovih pristašev med zdravniki in lajiki, navzlic mnogobrojnim psihoanalitičnim klinikam ni več daleč temeljit preobrat v oceni Freudovih znanstvenih metod. Čas za nove metode v kazenskem postopku, oprte na Freudovo globočinsko psihoanalizo, še ni prišel in bržčas nikoli ne pride. Prepričevalni dokaz za to vidimo v razkroju njegove šole na precejšnje število drobcev, pa tudi v dejstvu, da ga resna znanost odklanja. Ugledna revija, monakovski “Süddeutsche Monatshefte” je izdala v avgustu 1931. posebno številko pod devizo “Gegen Psychoanalyse”. […]

Tudi če ne veste, v katero obdobje sodi prof. Dolenc, vam je zadnji stavek iz citiranih odlomkov že dal slutiti, od kdaj je ta zapis. Gre za kratek zapis v okviru rubrike “Razne vesti” v reviji Slovenski pravnik iz leta 1932. (Zasluga in zahvala za “odkritje” gre Alešu Novaku.)

Vesti o zatonu vere v psihoanalizo iz leta 1932 so bile, kot bi rekel Mark Twain, očitno pretirane. Za mlajšega sodobnega bralca pa se lahko zaplete že pri razmisleku o tem, v katerem nemškem mestu je sploh izhajala omenjena ugledna revija…

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
13 - št. let nazaj

Ha, ha, to je še iz Mussolinijevih časov, ko so vse hoteli prevesti v "plemenito" italijanščino…
http://it.wikipedia.org/wiki/Monaco_di_Baviera

Še najboljša se mi zdi pa tale: Luigi Braccioforte
Ga poznate?

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Vsak ki ne pozna Monaco Franzeja, je prikrajsan za lep del nemske televizijske zgodovine 🙂

Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Doktorski študij teoretske psihoanalize smo letos štartali na Filozofski fakulteti. (Menda ob nemajhnih odporih.)

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

En primer takšnih je Roman Vodeb. Predvsem bi bilo dobro, da bi psihoanalitiki obvladali tudi nevrologijo in sestavo možganov, čeprav, bodo mogoče le redko lahko združili to s psihoanalizo. A kadar bodo, bo vredno veliko.

Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Vodeb nima nikakšne zveze z omenjenim študijem psihoanalize na FF. Na FF izhajajo iz t.i. Ljubljanske šole psihonalize, torej Žižka in njegove skupine.
Tuhtanja Romana Vodeba s tem nimajo prav nič, razen, da so psihoanalitiki precej besni zaradi vulgarne zlorabe imena svoje discipline 😉

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Praksa, praksa, lahk da bo doktor dobro znal teorijo, vendar prav psihoanalitik se šola po magisteriju, oz m.s še 4-8 let, da ne omenjal lastne psihoanaliza. Praksa, praksa. Teoretski lahk marsikj sklepa, sam tisti ki majo prakso po psihiatričnih bolnišnicah + ogromno zannja ter svojo prakso so pa nekaj več. Respect.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Če ne veste, spoštovani filozofi, da je "dvom edini, v katerega se ne splača dvomiti", potem je podlo trditi, da je "tuhtanja Romana Vodeba vulgarn zlorab imena psihoanalize". Kaj če bi se vprašali, ali je morda Roman Vodeb besen zaradi vulgarne zlorabe psihoanalize s strani (slovenskih)lacanovcev?!

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka, tega nisem vedel. Resnično sem vesel te poteze Filozofske fakultete. Upam da se bo odločilo zadosti študentov. Lagal bi, če bi rekel, da nisem "poskočil" ob tej novici, no, kaj hitro sem se tudi nazaj vsedel. 🙂

Predzadnji anonimni, upam da si prebral da gre za "teoretsko psihoanalizo".

Zadnji anonimni, o katerih "vulgarnih zlorabah psihoanalize" s strani Ljubljanske šole psihoanalize (Žižek, Dolar, Zupančič …) govoriš? Na forumu je pred kratkim tekla debata v kateri je naletelo, da smo omenili tudi Romana Vodeba, verjami mi tvoj očitek/vprašanje bo težko zdržalo.

problemi

Luka Omladič
12 - št. let nazaj

Nekdo je k življenju obudil star zapis, Problemi. Med tem se je namreč marsikaj spremenilo: po dveh letih letos študij teoretske psihoanalize prvič ni razpisan. Tako so se zaradi neurejenih razmer financiranja doktorskega študija odločili izvajalci. Enostavno so menili, da pod takšnimi pogoji to ne bi bilo pravično po potencialnih študentov.