Zdravniška zbornica se je odločila raziskati, kako je z izdajanjem zdravniških potrdil študentom, ki so jih ti uporabljali za urejanje študentskega statusa (ali morda tudi izrednega vpisa v višji letnik) na ljubljanski EF.

Seveda je vprašanje, ali se je tega lotila na najboljši način (in kateri način sploh je najboljši oziroma pravi), kot tudi, ali je prav/zgolj Ekonomska fakulteta poseben primer, ki zahteva tak nadzor, pa tudi, kako bo (ob vprašanju varstva osebnih podatkov) poskrbljeno za čim manj boleče ločevanje primerov z resničnimi težavami od tistih s sumljivim pedigrejem.

A če in kolikor gre lahko za zlorabo sistema, bi se nemara vsi morali strinjati, da je prav, da se razišče in ustavi. (Vsi, seveda, razen tistih, ki so od tega morda imeli koristi.) V splošni javnosti bo sicer ta pobuda morda talka mnogih drugih pomislekov o delu zdravniške zbornice in zdravstva nasploh, ki bodo v svojih posplošitvah enako problematični, kot bi bilo metanje vseh študentov z zatrjevanimi zdravstvenimi težavami v isti koš. Kaj pa menite bralci Kvarkadabre?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Prvo vprašanje, ki mi pade na pamet, je, ali Ekonomska fakulteta sploh sme posredovati osebne podatke Zdravniški zbornici? Čudi me, da ima zdravniška zbornica sploh kakšne pravne kompetence za tovrsten posel. Mislil sem, da je zgolj organizacija slovenskih zdravnikov z določenimi navezami z ministrstvom za zdravje, ko gre za zadeve licenc, pogodb z zdravniki, afirmacijo etičnih in strokovnih načel itd. skratka za interne medicinske zadeve. Zbornica bi kvečjemu lahko zahtevala od svojih članov, čeprav zakona tu ne poznam, da izstavijo evidence izdanih potrdil, ne pa od članic Univerze v Ljubljani, da le-te izdajo podatke o svojih študentih in njihovem (ne)nadaljevanju… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Kolikor sem seznanjen s pravili (statutom) UL, neko zdravniško potrdilo "kar tako" v osnovi ni dovolj, da nekdo, ki nima izpolnjenih pogojev, napreduje v višji letnik. Sicer je navedena ohlapna dikcija "daljša bolezen", ki omogoča zelo različna tolmačenja, vendar če bi jo fakultete kolikor toliko primerno uporabljale, potem večina študentov, ki se sklicujejo na takšne in drugačne "bolezni", ne bi bila upravičena do odpustkov. Očitno pa so na nekaterih fakultetah komisije za študijske zadeve zelo popustljive in je dovolj predložitev nekega poljubnega zdravniškega "papirja". O tem, da je ta praksa nasploh zelo razširjena, priča tudi obvestilo, ki sem ga pred… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Na http://www.zdstudenti.si/dejavnosti/splosne-ambulante-askerceva/samoplacniske-storitve imajo javno objavljeno ceno "opravičila za špogojni vpis"!
Kot da so zdravniki tisti, ki lahko določajo kaj je dovolj za pogojni vpis….
No ja, so vsaj poceni…. (25Eur)