Ustanovitev katoliške univerze je novi ljubljanski škof Stres včeraj predstavil kot enega izmed dveh glavnih ciljev svojega mandata. Formalni ustanovitelj bo Katoliški inštitut, zavod, ki ga je ustanovila Škofovska konferenca. Prva bo Fakulteta za poslovne vede:

Kot nam je povedal Andrej Naglič, prokurist Katoliškega inštituta, formalnega ustanovitelja te fakultete, bo delovala brez koncesije, prvi študentje pa se bodo lahko vpisali letos jeseni. V triletni bolonjski program naj bi sprejeli od 30 do 50 študentov, predavalnice pa bodo v Ljubljani na Krekovem trgu in v traktu ob Poljanski cesti, na kateri domuje tudi Teološka fakulteta. (Dnevnik)

Nova fakulteta kot zametek nove univerze, bo domovala v istih prostorih kot Teološka fakulteta, članica Univerze v Ljubljani? Med štirimi navedenimi strokovnimi nosilci ustanovitelja univerze Katoliškega inštituta

Za direktorja novoustanovljenega zavoda je bil za mandatno dobo pet let imenovan ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Svet zavoda sestavljajo dr. Vinko Potočnik, dr. Andrej Saje in mag. Andrej Naglič. (Vir: RKC)

so trije navedeni kot predavatelji na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani?

Ne bi bil rad apriori nekonstruktiven, saj je vsak nov izobraževalni ali znanstveni projekt načelno pozitiven. Kar me je zmotilo, je videz (upam, da zgolj videz), da se znotraj UL koti nekakšna univerza znotraj univerze. To pa ne bi bila ravno dobra praksa.
PS, Čestitam Jure za včerajšnji nastop pri Marcelu. Tako dobro si razložil “božji delec”, da te morda čaka bleščeča prihodnost na novi univerzi, he he 😉
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Neki škof Jamink pravi tole o katoliški fakulteti: "Poleg maturitetnih točk bo odločilen oseben pogovor s kandidati, esej, ki ga bodo morali napisati, in njihove vrednote. "Ta fakulteta pa nikakor ne bo kakšen katoliški geto," poudarja Jamnik, "študij bo odprt kandidatom različnih veroizpovedi"." Vir: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042205653. Sicer sem navdušen, da se bodo ukvarjali z biotehnologijo, naravnoslovjem, tehnologijo, kot pravijo. V VB ali ZDA imajo zasebne univerze, četudi zasnovane versko, blazno dobre programe in mnogo velikih modrecev je prišlo s takih šol brez posebnih verskih stigem. Zato se novi šoli ne bi upiral. Ampak… Ker nisem pripadnik nobene veroizpovedi (sem antiteist), očitno… Beri dalje »

ana od srca
14 - št. let nazaj

Predvsem anonimnemu: Pred mnogimi leti sem se vpisovala v zdravstveno srednjo šolo. Mest je bilo 100, kandidatov 300. Vsi smo imeli sprejemne izpite iz nekaj predmetov, zdi se mi, da iz slov. in matem. Potem so pa z vsakim osebno imeli pogovor … in menda je bil tudi ta pogovor pomemben pri sprejemu v šolo. Če je neka šola katoliška, mislim, da je edino prav, da njeni študentje sprejemamo krščanske vrednote: vrednota življenja od spočetja do naravne smrti, zakon kot vrednota, zapovedi z gore Sinaj …Pravo krščanstvo, pravzaprav vsaka dobra vera prinaša dobre stvari, nikoli slabih. Dobre za vse. Ne… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Intervju s kandidatom je pogosta praksa. Ampak saj nisem proti njej. V čem pa je pravzaprav smisel intervjuja? Najbrž v tem, da komisija dobi vtis, da si integralna osebnost. Kaj jih brigajo tvoje (fiktivne) vrednote?! Potem se moraš vprašati, ali si ti prišla študirat, ali komisija išče ljudi, ki so že indoktrinirani v versko pravljico. (pod pretvezo, da ti bi pač rada študirala na najboljši šoli) Mimogrede, spominjam se svojega zadnjega sistemskega zdravniškega pregleda na faksu. Imel sem predavanje neke zdravstvene delavke o drogah, kajenju, debelosti, raku na prostati, splavu, spolnosti in smrti. Glede na samozavest gospe bi si upal… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Odlično! Ampak naj TeoF naredi takoj "splav", ali pa "carski rez", če komu prva beseda ne diši preveč; naj se takoj odcepi od UL in kasneje počne, kar jo je volja – tudi ustanovi katoliško univerzo, ki pa seveda ne bo mogla biti več javna ustanova in naj se potemtakem financira temu ustrezno – s strani RKC, s prostovoljnimi prispevki katolikov itd. shrink P.S. ZdravaPamet: so vam na sistematskem pregledu res eksplicitno prikazovali splav kot umor, ali je morda to bilo le osebno mnenje tiste gospe – predavateljice? Kajti, če je to spadalo v uraden program, je zadeva izredno sporna… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Glavni predmet predavanja (ZD Rožna dolina; na Aškerčevi dve leti prej je bilo vse korektno) je bil seveda rak na modih(jaz sem napisal na prostati …), nekaj je bilo rečeno tudi o zdravi prehrani in prehranjevalnih navadah, plus vse tisto, kar sem prej rekel. Predavateljica pa si očitno ni mogla pomagati, da ne bi delila še življenjskih naukov o celostnem življenju (in to s precej vzvišenim, učiteljskim naziranjem). Vsakega je izkusila na lastni koži, bodisi osebno bodisi pri delu. Glede na to, nisem mogel prekinjati, ker nisem imel srca (gospa se mi je malce zasmilila), sem si pa mislil svoje… Beri dalje »