Za tiste, ki ne sledite glavni strani Kvarkadabre – jutri imam poljudno predavanje v okviru Kvarkadabra večerov v Hiši eksperimentov. Govora bo o LHC in priložnostih za odkritja, ki jih ponuja. Vabljeni.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Ogledate si lahko posnetek predavanja: Vimeo.

Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Hvala za povezavo na posnetek – ker je predavanje že bilo najavljeno kot poljudno, sem si ga rade volje ogledal. Sprva sem se zbal, da bo malo preveč prebiranja besedil s posameznih diapozitivov, a nato kmalu ugotovil, da je predavanje pravzaprav zastavljeno zelo gledalcu prijazno. Zdaj imam občutek, da vem o LHC in Higgsovem bozonu več, kot bi bilo za pravnika sploh spodobno. Malo za šalo, malo zares le še tri opazke: – se mi je zdelo zanimivo, koliko je tudi pri fiziki (vsaj v kontekstu poljubnih predavanj) pomembna intuicija – oziroma, ko si se že sam na to nekajkrat… Beri dalje »

zupan
14 - št. let nazaj

Me veseli, da ti je bilo predavanje všeč (ter, da kljub pravniškemu življenju, še vzdržuješ "povdarjeno fiziko in matematiko" iz srednješolskih let… ). Še o tvojih komentarjih – intuicija in kreativnost sta pravzaprav še pomembnejša pri samem raziskovanju. Intuicija, zato, da ugotoviš "kaj se splača raziskovati", kreativnost pa, da sploh najdeš nove smeri raziskav. To seveda ni omejeno na samo fiziko, kar verjetno prav dobro veš. – se mi je zdelo, da tista 95% meja izključitve ne bo šla povsem gladko skozi, deloma tudi zato, ker nisem bil povsem jasen. Torej 95% izključitev pomeni, da če ima higgs maso 160… Beri dalje »

Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Na, pa spet predvsem midva debatirava, čeprav bi bili zelo dobrodošli tudi kaki drugi (in bolj vsebinski) komentarji: (1) Intuicija in kreativnost kot gibalo novih odkritij sta seveda samoumevni. Bolj sem – hudomušno – meril na tista dva trenutka iz predavanja, ko si "z občutkom v želodcu" pojasnjeval, zakaj neka teorija ni prepričljiva. Da se torej z intuicijo "meri" tudi pravilnost določene teorije – to pa se že skoraj bogokletno sliši kot kakšna "mehka znanost". 😉 (2) Kaj točno je tistih 95 %, mi nemara ne bo jasno, kljub takim objavam. A vendarle se mi zdi, da med drugim pomeni… Beri dalje »