Dobili ste nobelovo nagrado. In kaj sedaj? Kako zapraviti milijon evrov? Večina nobelovcev denar porabi za precej običajne stvari – odplačajo stanovanjska posojila (ja, tudi oni), kupijo avto, ali ga preprosto dajo na stran za slabše čase. A prenekatera nobelova nagrada je tudi zaživela povsem novo vznemirljivo življenje

  • Britanski znanstvenik Richard Robert, ki je dobil nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo l. 1993, je npr. del nagrade porabil za to, da si je na trati pred hišo postavil igrišče za croquet.
  • ameriški nevroznanstvenk Paul Greengard, dobitnik nobelove nagrade za fiziologijo in medicino l. 2000, je celoten denar namenil za ustanovitev nove nagrade “Pearl Meister Greengard Prize”. Nagrado je poimenoval po svoji materi, ki je umrla ob njegovem rojstvu. Namenjena je raziskovalkam v biomedicini, njen namen pa je pomagati izravnati negativno selekcijo proti ženskam v znanosti.
  • Marie Curie, prva ženska dobitnica nobelove nagrade, je celoten znesek obeh nagrad porabila za raziskave. Komentar ni potreben.
  • Günter Blobel, dobitnik nobelove nagrade l. 1999 za fiziologijo in medicino je celoten znesek poklonil mestu Dresden v Nemčiji za obnovo mestne katedrale (ta je bila uničena v drugi svetovni vojni ob zavezniškem bombardiranju) in izgradnjo nove sinagoge.
  • Christiane Nüsslein-Volhard, nobelovka z l. 1995, je skoraj desetletje po nagradi velik del nagrade namenila za povečanje števila znanstvenic v Nemčiji. Njena fundacija ima zelo praktične cilje. Mladim znanstvenicam z otroci pomaga npr. tako, da jim financira varstvo otrok ali pa nakup pralnega stroja.
  • Einstein pa je celotno nagrado zapisal ženi ob ločitvi (in sicer že dve leti predno jo je prejel).

Vir: Time magazine.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments