So vas morda med predavanjem že kdaj snemali, ne da bi vas prej vprašali za dovoljenje, in ste posnetek nato morda našli tudi na spletu? (Da ne bo kdo prehitro sklepal, zakaj to pišem, moja odgovora sta da in ne.)

Običajno bi človek pri tem najbrž pomislil na pravico do zasebnosti in na avtorskopravno varstvo, a očitno se da tudi na varstvo osebnih podatkov – na Informacijsko pooblaščenko so se že lani obrnili z vprašanjem, kako je s snemanjem in objavljanjem predavanja na spletu. Dve zadevi in mnenji IP si lahko ogledate tu in tu.

Po mnenju Informacijske pooblaščenke očitno torej ni posebej sporno vprašanje, ali gre pri tovrstnih objavah na spletu za zbirko osebnih podatkov, ampak je predvsem ključno to, ali je posameznik z objavo določen ali vsaj določljiv (za širšo neposvečeno javnost). V primeru medicinskih sester ali učiteljev bi za to po mnenju zadoščala objava zadevnega zdravstvenega doma ali šole, na kateri poučujejo; če to drži, ali ne bi v primeru učitelja na pravni fakulteti ali fakulteti za fiziko nemara že skoraj avtomatično šlo za kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov, čim bi se posnetek pojavil na spletu?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
zupan
14 - št. let nazaj

Zelo zanimivo vprasanje, se posebno, ker bo tovrstnega snemanja v prihodnosti se veliko vec. Ze sedaj je zelo obicajno, da na vecjih institutih snemajo kolokvije (to je predavanja za sirso strokovno publiko), medtem ko snemanja seminarjev (ki so namenjeni bolj ozkim interesom) se nisem zasledil. Marsikje, tudi na visokoenergijski skupini na IJS, sicer objavljajo transparence predavanj, kar je zelo koristno saj a) lahko izves kaj o se ne objavljenem delu in b) so velikokrat predavanja zelo koristen pregled nad nekaj clanki. Na cernu iz neznanega razloga transparenc organizatorji od predavateljev ne zahtevajo (so eni redkih, sam sem tukaj nedolzen, saj… Beri dalje »