Vcerajsnji dan je prinesel dva pomembna dogodka za CERN. Ravno se pravi cas za prvomajski delopust so namrec vceraj spustili v LHC tunel se zadnji, 53., izmed magnetov, ki so jih morali po lanskoletni nesreci popraviti ali zamenjati.

A se pomembnejse za prihodnost cerna je bilo naslednje – na The Daily Show with Jon Stewart so namrec (koncno) prikazali epizodo o LHC, ki jo je John Oliver posnel pred dva do tremi tedni v cernu. Kot velikemu fanu, mi je kar zal, da mi Oliverja ni uspelo osebno spoznati. Potikali so se namrec po zgornjem nadstropju oddelka za teorijo, medtem ko sedim sam v spodnjem nadstropju (zlobni jeziki bi tako ali tako dejali, da se vse pomembne stvari dogajajo v zgornjem nastropju, saj tam sedijo tenured ljudje :-)).

V epizodi nastopa John Ellis, ikona teoreticnega oddelka, ter pa predvsem veliko svetlece se tehnike. Izvedeli boste, kaj se zgodi, ce teoretika drazite z napacnimi enotami, pa tudi zakaj je crackpot verjetnost za nastanek crnih lukenj na LHC 50:50 – saj se to lahko zgodi ali pa tudi ne…

The Daily Show With Jon Stewart M – Th 11p / 10c
Large Hadron Collider
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic Crisis First 100 Days
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Matej Accetto
14 - št. let nazaj

“A še pomembnejše za prihodnost CERNA je bilo naslednje…”

Ja, je že moralo priti iz ust velikega fana.

(Da ne omenjam, kako sem včeraj na spletu opazil taisti posnetek in naivno celo mislil, da bom lahko končno sam objavil en “ultimativno avtoritativen” fizikalni zapis na Kvarkadabrinem blogu, pa nato kaj hitro ugotovil, da tudi teoretični fiziki niso več tako odmaknjeni od realnega sveta, kot bi se spodobilo.)

zupan
14 - št. let nazaj

Hja, tukaj pa bi bil res razocaran, ce bi me prehitel… 🙂 Ze to, da je bil John Oliver na cernu je bil kar “big deal” za vse nas fane s teoreticnega oddelka…

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Ha ha ha, naslednjič bom na osnovi “Wagnerjevega principa” pri Lotu pričakoval 50% verjetnost zadetka sedmice.

shrink

Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Pravzaprav se mi celo zdi, da je Loto že do sedaj lepo potrjeval razširjenost Wagnerjevega pristopa k računanju verjetnosti v praksi – očitno velja tako za pojave, ki se jih zelo bojiš, kot tudi za tiste, ki si jih zelo želiš.

Pa, mimogrede, če slučajno koga zanima več o omenjeni tožbi: http://www.ius-software.si/Novice/prikaz_Clanek.asp?id=34314&Skatla=17.