LHC na The Daily Show

  Vcerajsnji dan je prinesel dva pomembna dogodka za CERN. Ravno se pravi cas za prvomajski delopust so namrec vceraj spustili v LHC tunel se zadnji, 53., izmed magnetov, ki so jih morali po lanskoletni nesreci popraviti ali zamenjati.

  A se pomembnejse za prihodnost cerna je bilo naslednje – na The Daily Show with Jon Stewart so namrec (koncno) prikazali epizodo o LHC, ki jo je John Oliver posnel pred dva do tremi tedni v cernu. Kot velikemu fanu, mi je kar zal, da mi Oliverja ni uspelo osebno spoznati. Potikali so se namrec po zgornjem nadstropju oddelka za teorijo, medtem ko sedim sam v spodnjem nadstropju (zlobni jeziki bi tako ali tako dejali, da se vse pomembne stvari dogajajo v zgornjem nastropju, saj tam sedijo tenured ljudje :-)).

  V epizodi nastopa John Ellis, ikona teoreticnega oddelka, ter pa predvsem veliko svetlece se tehnike. Izvedeli boste, kaj se zgodi, ce teoretika drazite z napacnimi enotami, pa tudi zakaj je crackpot verjetnost za nastanek crnih lukenj na LHC 50:50 – saj se to lahko zgodi ali pa tudi ne…

  The Daily Show With Jon Stewart M – Th 11p / 10c
  Large Hadron Collider
  thedailyshow.com
  Daily Show
  Full Episodes
  Economic Crisis First 100 Days

  4 KOMENTARJI

  1. “A še pomembnejše za prihodnost CERNA je bilo naslednje…”

   Ja, je že moralo priti iz ust velikega fana.

   (Da ne omenjam, kako sem včeraj na spletu opazil taisti posnetek in naivno celo mislil, da bom lahko končno sam objavil en “ultimativno avtoritativen” fizikalni zapis na Kvarkadabrinem blogu, pa nato kaj hitro ugotovil, da tudi teoretični fiziki niso več tako odmaknjeni od realnega sveta, kot bi se spodobilo.)

  2. Hja, tukaj pa bi bil res razocaran, ce bi me prehitel… 🙂 Ze to, da je bil John Oliver na cernu je bil kar “big deal” za vse nas fane s teoreticnega oddelka…

  3. Ha ha ha, naslednjič bom na osnovi “Wagnerjevega principa” pri Lotu pričakoval 50% verjetnost zadetka sedmice.

   shrink

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.