Na strani ARRS (na zalost deluje le v Internet Explorerju) so objavili vmesno porocilo o tem koliko denarja bo slo za razlicne programe. Nekaj cez 160 milijonov EUR je za leto 2009 namenjeno raziskovalni dejavnosti, kjer si lahko precej podrobno pogledate katere institucije so dobile koliko denarja za posamezne dejavnosti. Prav tako je mogoc pregled po vedah. Prav zanimiva in pohvale vredna preglednica.

Za samo delovanje bo ARRS porabila skoraj 4 milijone EUR. Veliko, malo? Polovica denarja bo sicer sla za place za nekaj vec kot 50 usluzbencev na ARRS, kar je tako na prvo oko smiselna stevilka. Nekoliko bolj zanimiv podatek, ki mi je vzbudil pozornost, je da ARRS za svoje mednarodno sodelovanje porabi okoli 300 tisoc EUR na leto (torej okoli 6 tisoc EUR na sodelavca), kar je potrebno primerjati s 430 tisoc EUR, ki jih razdelijo raziskovalcem za mednarodno sodelovanje (bilaterale, vabljena predavanja, delovanje slovenskih drustev po svetu). Pri tem dobim kar nekako grenak priokus – saj vem, da (velik) del denarja za potovanja dobijo slovenski znanstveniki tudi iz drugih virov (programi, projekti), a vseeno. Zdi se, kot da so bilaterale bolj kot znanstvenemu sodelovanju znanstvenikov namenjene sodelovanju znanstvenih administratorjev….

Pa se ena zanimiva opazka – za delovanje sicrisa/izuma, bo slo letos nekaj cez stiri milijone evrov, oziroma le drobiz manj kot za raziskovalno opremo. Bi rekel, da bolj kot kaj drugega to verjetno govori, kako malo je na voljo denarja za opremo (ceprav je 4 milijone evrov za vzdrzevanje baze tudi kar velik denar, no morda mi ga kdo v komentarjih bolj podrobno opravici).

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments