Iraški novinar Muntader al–Zaidi je s tem, ko je zalučal oba svoja čevlja v bivšega predsednika ZDA, Georgea W. Busha, nedvomno sprožil trend. Najprej so bili tu Jordanci, ki so proslavljali odhod Busha s simboličnim metanjem čevljev ob Obamovi inauguraciji, potem je ob obisku Cambridge University kitajski premier Wen Jiabo dobil v pozdrav protestniški čevelj, trend sta nadaljevala dva aktivista na Švedskem, ki sta občevljala izraelskega ambasadorja, a modno izražanje nejevolje so nedvomno ustoličili francoski raziskovalci. Nekaj sto se jih je namreč zbralo v Parizu v protest nad nameravanimi reformami in metali čevlje v zgradbo Ministrstva za visoko šolstvo in raziskave. Sarkozyjeva vlada namreč namerava prevetriti sistem financiranja francoske znanosti in ga približati anglosaksonskemu modelu. Medtem ko je sedaj običajna pot francoskega raziskovalca, da takoj po doktoratu začne s stalno službo, pa je kaj takega v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji absolutno neobičajno. Ali je to glavni krivec, da francozi sicer namenijo toliko denarja za znanost kot britanci, a imajo precej manjši znanstveni vpliv, sicer ne vem. So pa vsekakor napovedane reforme zelo razburile akademike v Franciji.
Prejšnji ponedeljek naj bi se sicer začel vsedržavni štrajk na univerzah, a očitno štrajk ni preveč dobro uspel. Sindikalisti sicer trdijo, da je štrajk zmotil potek skoraj polovice predavanj, a mediji nasprotno poročajo le o bolj sporadičnih motnjah. Morda pa bo pomagalo metanje čevljev. Če ne drugega, je vsaj vizualno izredno učinkovito.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
15 - št. let nazaj

O tem, kaj se dogaja v Franciji pise tudi Nature. http://www.nature.com/news/2009/090204/full/457640b.html Zanimivo je, da francozom ne disi na novo pridobljena avtonomija univerz… “…The government’s decree seems, at first glance, fairly innocuous. For the first time, evaluations of university researchers will include their contributions to teaching and university governance, and not be based solely on their research. Universities will also be given the power to change how much time staff spend on teaching and research. So why has the decision provoked such a vocal and widespread outcry? One reason is that university researchers are used to being assessed nationally. The new… Beri dalje »

Simon
Simon
15 - št. let nazaj

Hm, jaz sem pa včeraj opazil osamljen čevelj na avtocesti nekje v okolici Vranskega. Morda se čevljanje širi tudi k nam. Kandidatov se verjetno ne manjka.