Revija Time je tudi letos s pomočjo svojih bralcev sestavila listo 100 po njihovem mnenju najvplivnejših ljudi. Med njimi je tudi nekaj akademikov, profesorjev in znanstvenikov. Kdo so ti ljudje?
7. NEIL DeGRASSE TYSON, 49, astrofizik, direktor Haydenovega Planetarija v American Museum of Natural History, gostitelj serije NOVA scienceNOW na ameriški javni televizijski mreži PBS ter avtor poljudnoznanstvene knjižne uspešnice Death By Black Hole.

16. SHINYA YAMANAKA, 61, profesor na Institute for Integrated Cell-Material Sciences, Univerza v Kiotu. Skupaj s sodelavci je pokazal, da lahko celice v koži odraslega osebka (najprej v miših, nato v ljudeh) reprogramiramo v izvorne celice. Problem pri trenutnem postopku je, da lahko nastale celice postanejo rakave, saj so za vnos genov v celične kromosome uporabili kancerogene retroviruse.

36. CRAIG VENTER, 61, genetik, ustanovitelj in bivši direktor Celera Genomics. Vodil je eno od skupin, ki sta leta 2000 tekmovali v določitvi človeškega genoma. Trdi, da mu je uspelo sintetizirati nov kromosom začenši z nukleotidi in tako ustvariti prej neobstoječ enocelični organizem (na nek način dejansko “ustvariti življenje”).

45. NOAM CHOMSKY, 79, lingvist-filozof, zaposlen na Massachusetts Institute of Technology vse od leta 1955. Znani levičarski mislec je spremenil področje lingvistike z idejo o transformacijski slovnici, po kateri naj bi ljudje imeli prvinsko zmožnost učenja jezika.

90. JOSEPH STIGLITZ, 53, z Nobelovo nagrado ovenčani ekonomist. Nekdanji glavni ekonomist svetovne banke je znan kritik globalizacije, še posebno ekonomistov, ki so zagovorniki svobodnega trga (le te imenuje fundamentalisti svobodnega trga). Leta 2000 je na Columbia University ustanovil Initiative for Policy Dialogue, think tank, ki se ukvarja z mednarodnim razvojem.

93. JULIE GERBERDING, 52, prva ženska na čelu Centrov za kontrolo in preprečevanje bolezni (Centers for Disease Control and Prevention).

97. JEFFREY SACHS, 53, ameriški ekonomist, profesor na Columbia University. Deluje v prid izkoreninjenja ekstremne revščine po svetu. Med drugim je bil tudi svetovalec slovenske vlade v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

99. MEHMET OZ, 47, profesor srčne kirurgije na Columbia University, reden gost na Oprah šovu, ” zdravnik Amerike”.

Ob tem velja omeniti, da je na letošnji “Foreign Policy/Prospect list of top public intellectuals” tudi en Slovenec.

Jure Zupan

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments