“Dokumentarni izobraževalni film (v slovenščini!) o velikem novoveškem filozofu Reneju Descartesu je posvečen odstiranju značilnosti njegove filozofije, njegovega življenja in vpliva ter učinkov na filozofsko epohe, ki je sledila njegovi misli.
Splošno mnenje je, da se je novoveška filozofija začela z enim človekom. Descartesom. Zakaj? Ker je Descartes vztrajno mislil sam zase in ne samo sprejemal tistega, kar so ga naučili. Trdovratno je namreč verjel, da bo lahko postavil filozofske in matematične temelje za vso človeško vednost – popotovanje, ki se je slednjič sprevrglo v skrajno osebno in globoko subjektivno iskanje resnice.
René Descartes (1596-1650), francoski filozof, matematik in fizik, velja za enega najvplivnejših, najpomembnejših pa tudi najbolj originalnih mislecev v zgodovini Evrope. Film kronološko sledi njegovim življenjskim prelomnicam in riše genezo filozofske misli, predvsem odkritje metodičnega dvoma. Bogat slikovni material je kombiniran z intervjuji poznavalcev Descartesove filozofije. Dolžina filma je 40 minut, nastal je v produkciji društva Zofijini ljubimci in je sponzoriran s strani Mestne občine Maribor.” (http://www.zofijini.net/)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments