POP TV je včeraj (1.4. 2006) med oddajo 24 ur objavil intervju s predstavnikom Organizacije za čisto okolje. Poslušalci smo izvedeli, da je organizacija sprožila kampanjo za prepoved uporabe dihidrogen monoksida (DHMO) v Sloveniji.

Zgodba o škodljivosti dihidrogen monoksida naj bi se začela jeseni 1988, ko sta študenta UC Santa Cruz v ZDA sestavila seznam desetih nevarnosti DHMO. Craig Jackson je spojini in njenim nevarnostim leta 1994 posvetil spletno stran. Pri njenem ogledu izvemo, da je dihidrogen monoksid, ki ga je poimenoval tudi hidroksilna kislina, poglavitna sestavina »kislih« padavin, prispeva k eroziji zemlje, vplivu tople grede, pospešuje korozijo in propad električne opreme, v plinski obliki povzroči opekline, je sestavina tumorjev neozdravljivo bolnih za rakom … »Vendar jo vlade in korporacije navkljub nevarnostim še vedno Uporabljajo«, zaključi Jackson.

Vse od navedenega je sicer res, a je zapisano na senzacionalističen način, tipičen za obravnavo novic iz področja znanosti. Ne vedoč, da gre za duhovito šalo, se je marca 2004 na dnevnem redu mestnega svet Aliso Viejo v Kaliforniji znašel tudi predlog prepovedi uporabe določenih posod, ker naj bi za pri njihovi izdelavi uporabljali zloglasni DHMO.

Že srednješolsko zanje kemije nam pove, da je dihidrogen monoksid sestavljen iz dveh atomov vodika in enega kisika. Spojino s kemijsko formulo H2O bolj pogosto imenujemo voda. Res je človeku lahko nevarna in samo utopitve terjajo nekaj tisoč smrtnih žrtev letno. Spletna stran Craiga Jacksona je seveda potegavščina in kot prvoaprilsko šalo jo je vključila v novice tudi POP TV.

Več informacij:

(Jana Kolar)

 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments