Nad Florido vremenski pogoji tudi drugi dan niso bili optimalni za pristnek zato so se pri NASA odločili, da bo Discovery pristal v varnejših razmerah. Med vračanjem iz orbite sta raketoplan upravljala poveljnica Eileen Collins in pilot John Kelly. Tako je danes ponoči raketoplan s sedemčlansko ameriško-japonsko posadko varno pristal na pristajalni stezi vojaškega letalskega oporišča Edwards v Kaliforniji.
Med štirinajstdnevno odpravo, katere poudarek je bila varnost, so astronavti uspešno odpravili hibo na toplotno zaščitnih ploščicah. Namreč tudi to pot se ploščice niso odrezale brezhibno. Med vzletom je en kos odpadel, ob pregledu s kamero na robotski roki pa se je izkazalo, da je manjši del polnila med ploščicami odstopil. Astronavt Robinsonje zato opravil t.i. vesoljski sprehod in lastnoročno odstranil dva kosa tesnila med toplotno zaščitnimi ploščicami, ki sta predstavljala (majhno, a vendarle) potencialno nevarnost. Z odstranitvijo ni bilo težav. Discovery je med drugim odpeljal dobri dve toni nepotrebnih odpadkov iz mednarodne vesoljske postaje ISS s katero je bil med odpravo združen devet dni. Na ISS pa ostajata poveljnik Sergej Krikaljov in ladijski inženir John Phillips.
NASA je tudi zagotovila, da bo pred naslednjo odpravo raketoplana v vesolje odpravila težave z odpadajočo zaščito in s tem zagotovila večjo varnost posadke. Časa za izboljšave je do leta 2010, ko je načrtovana trajna prizemljitev obstoječih raketoplanov.
[Vir: Time, 9. avgust 2005.]

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments