Raziskovalci podjetja Advanced Cell Technology iz Massachusettsa v ZDA so javnost obvestili, da so kot prvi na svetu klonirali človeški zarodek. Poglejmo si, kaj so zares naredili?
V jajčne celice žensk (darovalke so bile iz Bostona) jim je uspelo spraviti jedra ene od celic, ki obdajajo in prehranjujejo jajčno celico med zorenjem. Enak postopek so že prej izvedli na miškah. Na 71 jajčnih celic jim je uspelo dobiti 1 klon. V celoti so naredili le tri klone, od katerih sta dva preživela in se delila do 4 oziroma 6 celic celičnega stadija, potem pa se je rast ustavila. Kljub temu, da so privedli embrije do velikosti 4 oziroma 6 celic, jim ni uspelo izolirati zarodnih celic (niso jih uspeli namnožiti ni gojiti in vitro).
Poskusili so tudi s partenogenezo. To je pojav, pri katerem pride pod določenimi pogoji do delitev neoplojene jajčne celice. Pri sesalcih se to ne dogaja, znan pa je pri nekaterih členonožcih. Postopek začnejo z nezrelo jajčno celico, ko ima še dvojno garnituro kromosomov. Ne izdajo sicer natančno kako, a ob dodatku določenega kemičnega signala, se je nezrela jajčna celica začela deliti, kot da je oplojena. Ta postopek se jim zdi etično manj oporečen kot prvi, a predstavlja zaenkrat rešitev samo za ženski spol, saj moški nimajo jajčnih celic.
[Povzeto po: BBC news]

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments