Zakaj nastajajo v puščavi (kamniti in ravni) zračni vrtinci?

S tem vprašanjem se spuščamo v področje fizike, ki je zaradi enačb gibanja, ki vladajo tam (opraviti imamo z nelinearnimi enačbami), izredno težavno za popis. Analitični postopki tu navadno odpovejo, kar seveda v dobi računalnikov ni usodna ovira, saj se enačbe lahko rešujejo (bolje rečeno, se praviloma rešujejo) numerično. Problem tu je, da velikokrat ni v ozadju globljega (splošnejšega) vpogleda, ki ga ponujajo analitične rešitve. Pa dovolj tarnanja.

Torej, zakaj vrtinci v povsem ravni puščavi? Najverjetneje je vzrok v neravnovesnem stanju, ki ga povzroči pregrevanje tal in plasti zraka neposredno nad njimi. Tako dobimo plast vročega zraka, nad katero leži hladnejši zrak. Ker je toplejši zrak redkejši od ohlajenega, sili vzgon spodnjo plast navzgor. Majhna motnja lahko povzroči, da se del spodnje plasti začne dvigati, medtem ko dobimo tok hladnejšega zraka navzdol. Vrtenje pri tem je povsem naključno, saj tovrstni vrtinci ne kažejo nobene preferenčne smeri vrtenja, kot je na primer pri hurikanih in ciklonih (tam je posredi Coriolisova sila zaradi vrtenja Zemlje).

Razumemo torej, da so pri nastanku vrtincov posredi konvekcijski tokovi, težje pa je razložiti obliko in druge podrobnosti pri vrtincih. Zakaj so na primer vrtinci v puščavi večinoma v obliki nepravilne peščene ure? Podobne vrtince lahko opazimo v bližini vulkanov ali gozdnih požarov (očitno zopet tam, kjer imamo možnost termičnega neravnovesja).

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments