superprevodnost_visokotemperaturna

Kolikšna je trenutno najvišja izmerjena temperatura pri kateri pride do pojava superprevodnosti in za katero snov velja?

Zaenkrat najvišja izmerjena temperatura prehoda v superprevodno stanje pri navadnem tlaku (ki je splošno priznana) je 135 K. Gre za snov Hg Ba2 Ca2 Cu3 O(8+). Pri višanju tlaka pa lahko temperatura prehoda še naraste in doseže 164 K pri tlaku okoli 150 kilobarov (!).

superprevodnost_visokotemperaturna

Dodajmo še malo zgodovine in poglejmo, kako so potekala odkritja snovi z vedno višjo temperaturo prehoda (Tc) iz normalnega v superprevodno stanje. Vse se je začelo, ko je leta 1911 Kamerlingh Onnes odkril superprevodne lastnosti živega srebra pri temperaturah pod 4,2 K. Za ta dosežek je leta 1913 prejel Nobelovo nagrado. Kasneje so preizkušali še druge snovi in do leta 1973 je najvišja temperatura prehoda sicer vztrajno naraščala, a više od 23 K z Nb3Sn jim ni uspelo priti. Takrat so tudi napovedovali, da je najvišja možna temperatura prehoda pri 30 K in da se potem zadeva konča. Leta 1986 pa je Bednorzu in Müllerju uspelo revolucionarno odkritje keramik, ki so dodale nove razsežnosti superprevodnikom, odkriteljema pa je že naslednje leto prinesla Nobelovo nagrado (Uradni razglas Nobelove nagrade). Temperatura prehoda prvih takih spojin (La1.85 Ba0.15 Cu O4) je bila za 12 K višja od vseh do tedaj poznanih, nato pa so hitro sledile sinteze drugih keramik, t.i. kupratov. Temperatura prehoda je tako narasla na okoli 90 K (namesto lantana je itrij), potem na 120 K (bizmut) in končno 135 K (živo srebro).

(Mojca Vilfan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments