porazdelitev hitrosti

Če imamo kilogramski telesi z enakimi pogoji, v enem telesu je vodik, v drugem ogljik, se potem molekule vodika gibljejo z 12 kratno hitrostjo molekul ogljika (pogoji kot so tlak, temperatura in volumen so enaki)?

Če sta obe posodi s plinoma na miru, imajo molekule v njih povprečno hitrost 0 (jasno, kajne, saj bi se drugače posodi pač premikali). Vendar to verjetno ni tisto, kar si želel slišati. Najverjetneje te zanima povprečna velikost hitrosti molekul v obeh primerih (tu pomeni, da pozabimo na vektorsko naravo hitrosti in gibanja nazaj ne štejemo z minusom). Za povprečno hitrost delcev v idealnem plinu velja

kjer je k = 1.36 10-23 J/K Boltzmannova konstanta, T temperatura v kelvinih in m masa delcev. Povprečna hitrost je torej korensko odvisna od mase in ne kar linearno (kar bi lahko kar uganili, če predpostavimo, da bo povprečna kinetična energija molekul sorazmerna s temperaturo in bo povprečje kvadrata hitrosti približno enako kvadratu povprečnih hitrosti). Povprečna hitrost molekul vodika bo torej za krat večja od povprečne hitrosti molekul ogljika.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments