mikro_pecica

Zanima me kako deluje mikrovalovna pečica?

Zelo poenostavljeno bi lahko rekli, da mikrovalovna pečica s sevanjem mikrovalov v hrano, nekatere molekule v hrani (predvsem vodo, maščobe, sladkorje in še nekatere) prisili, da se začnejo vrteti. Vsiljeno vrtenje tem molekulam poveča kinetično energijo, kar na makro nivoju opazimo kot povišano temperaturo snovi, v kateri so molekule. Jedi v mikrovalovni pečici se torej skuhajo, ker mikrovalovi “zavrtijo” molekule v jedeh in jim tako povečajo kinetično energijo. Vendar vse molekule niso enako občutljive na mikrovalove. Polietilen, papir in podobni materiali mikrovalov sploh ne čutijo (ne absorbirajo), zato se v mikrovalovni pečici ne segrejejo. Mikrovalov ne absorbirajo tudi kovine, ki imajo še dodatno lastnost, da mikrovalov tudi ne prepuščajo, zato se jedi v zaprti kovinski posodi v mikrovalovni pečici ne bodo skuhale. Hrana se v mikrovalovni pečici skuha od znotraj in ne preko neposrednega stika z vročim predmetom (štedilnik, žar…) ali zaradi vročega okoliškega zraka (običajne pečice), kar bistveno skrajša čas kuhanja. Da bi proces kuhe v mirkovalovkah bolje razumeli, si ga pojasnimo korak za korakom!

Slika 1: Shema mikrovalovne pečice.

Kaj so mikrovalovi?

Mikrovalovi so (podobno kot vidna svetloba, radijski valovi, gama žarki..) vrsta elektromagnetnega valovanja, ki ima valovno dolžino med 1 mm in 30 cm. V mikrovalovnih pečicah se običajno uporabljajo valovi frekvence 2 450 MHz, kar ustreza valovni dolžini približno 12 cm.

Zakaj se molekule vode začnejo vrteti, ko nanje posvetimo z mikrovalovi?

Vsaka posamezna molekula vode se obnaša podobno kot majhna magnetna igla, ki se začne obračati za bližnjim magnetom (Glej sliko 2).

Slika 2: Premikaj magnet naokoli z miško in opazuj odziv kompasove igle!

Molekula vode H2O je na eni strani bolj pozitivno in na drugi strani bolj negativno električno nabita. Obnašanje molekul vode je podobno obnašanju magnetne igle, le magnetne sile moramo v mislih zamenjati z električnimi (Glej sliko 3).

Slika 3: Klikni na negativni naboj in ga premikaj naokoli!

Slika 4: Mikrovalovi delujejo na molekulo vode podobno, kot bi nanjo učinkoval naboj iz slike 3 s katerim bi neprestano nihali gor – dol.

Slika 5: Večja je gostota molekul vode, bolj se zadevajo ena ob drugo in manj so gibljive.

Glej tudi spletno stran Microwave Ovens

(Sašo Dolenc)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
štefan
štefan
2 - št. let nazaj

Zelo mi je všeč kako je razloženo