Ustvarjalci Kvarkadabre smo pripravili nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili kandidatoma za rektorja Univerze v Ljubljani Gregorju Majdiču in Igorju Papiču. Njune odgovore pričakujemo do konca tedna.

Vprašanja smo razdelili v sedem tematskih sklopov:

  1. ETIČNA ODLIČNOST Kot eno od ključnih vrednot izpostavljate znanstveno odličnost. Bi morala univerza gojiti odličnost tudi na področju etike, poštenosti in pravičnosti svojega delovanja? Kako bo univerza razvijala kompetence diplomantov na področju zelenega prehoda?
  2. HABILITACIJSKE TRAČNICE Kako bi prenovili sedanji zelo tog, birokratski, izključujoč in algoritmičen sistem habilitacij? Bi podprli uvedbo univerzalne državne začetne habilitacije? Bi poskusili vzpostavili sodoben “tenure” sistem zaposlovanja univerzitetnih učiteljev? Bi moral imeti vsak temeljni predmet več predavateljev, ki bi se na določen čas menjali? Bi spodbudili vključevanje raziskovalcev v pedagoški proces?
  3. MOLČEČA UNIVERZA Matematik France Križanič je pred mnogimi leti zapisal: “Univerze nimamo več in bolje je, da je ni. Klečeča in molčeča univerza je nacionalna sramota, sramota zase in sramota za tistega, pred katerim molči in kleči.” Univerza in univerzitetniki še vedno v veliki večini molčijo in se javno ne izpostavljajo, ko bi bilo dobro, da argumentirano predstavijo svoja stališča. Kaj boste storili, da se zaveza molku prekine oziroma odpravi?
  4. ODNOS DO ŽENSK Kateri sistemski razlogi so odgovorni za to, da za rektorico ni kandidirala niti ena ženska? Kako boste uredili vprašanje enakosti po spolu pri napredovanjih, sestavah odborov in komisij ter pri opravljanju akademskih funkcij? Kako komentirate informacije, da je na nekaterih tehničnih fakultetah več žensk med prekarno zaposlenimi raziskovalkami kot med pedagoškim osebjem s stabilno zaposlitvijo?
  5. KVALITETEN ŠTUDIJ Kako bi pristopili k povezovanju univerze navznoter in vzpodbujanju interdisciplinarnosti? Kako si predstavljate prihodnost predavanj in povečanja dejanske izbirnosti na ravni predmetov? Kako nameravate digitalizirati univerzo? Nameravate vzpostaviti virtualno spletno okolje za vse učitelje in študente? Kakšne načrte imate za internacionalizacijo univerze v novih epidemioloških okoliščinah?
  6. KOMUNICIRANJE ZNANOSTI Univerza zaenkrat še nima urejenega akademskega področja komuniciranja znanosti, ki ni pomembno le za vzpostavljanje kvalitetnega dialoga stroke s splošno javnostjo, ampak tudi za krepitev razumevanja in sodelovanja med vedami. Kako nameravate to pomembno dejavnost znanstvenikov ustrezno ovrednotiti, da ne bo več akademsko ničvredna?
  7. AKADEMSKA NEKULTURA Pri Kvarkadabri smo nedavno izvedli odmevno anketo o kršenju pravil in vrednot znanosti. Iz zbranih odgovorov sledi, da večina opozarja predvsem na: najrazličnejše oblike izkoriščanja in oškodovanja MLADIH znanstvenikov in znanstvenic, veliko različnih oblik zlorabe VODSTVENIH položajev v znanosti, goljufanje pri AVTORSTVU raziskav in v procesu objavljanja, toleriranje SLABE in LAŽNE znanosti, neobstoj in neaktivnost MEHANIZMOV ZA OPOZARJANJE na kršitve pravil, razširjenost neformalne kulture SKRIVANJA, pometanja pod preprogo, toleriranja kršitev in kaznovanja žvižgačev. Kako konkretno se boste lotili razreševanja teh zelo resnih težav?
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Matjaž Vencelj
Matjaž Vencelj
3 - št. let nazaj

Živio, predlagam popravek v točki štiri: “na nekaterih tehničnih fakultetah več žensk med prekarno zaposlenimi raziskovalkami kot med pedagoškim osebjem s stabilno zaposlitvijo” Ne razumem, ali primerjamo tudi raziskovalno vs pegagosko? Metrika se mi zdi zapleteno artikulirana in, če jo prav razumem, ne meri sistemske spolne diskriminacije. Bolje bi bilo morda: “večji delež prekarnosti pri vseh sodelujočih ženskah kot pri vseh sodelujočih moških” oz. nekaj v tem smislu. Da bo prav normirano. Rad bi tudi dodal eno točko. Kot so pred leti čudovito izpostavili študentje v esejih na rektorjevem razpisu, je za učiteljsko odličnost vgrajena strašanska sistemska napaka oziroma antiincentiva.… Beri dalje »

Last edited 3 - št. let nazaj by Matjaž Vencelj
Aleš Iglič
Aleš Iglič
3 - št. let nazaj

Mene pa bi močno zanimal komentar na osnutek/predlog zakona v drugi obravnavi na 35. seji komisije DS, datum 22.4.2021 :
 
http://www.ds-rs.si/?q=dogodki/35-seja-komisije-drzavnega-sveta-za-kulturo-znanost-solstvo-sport

v katerem se nakazuje možnost, da bi po novem lahko direktorji inštitutov/rektorji/dekani delili “FTE-je” tudi po lastni presoji, kar je lahko izvor mnogih novih konfliktov. In še nekaj drugih novosti je v predlogu zakona. Komentar ?