Zanima me, kam gre energija strele, potem ko ta udari v tla?

No, odgovor je kaj preprost. Energija strele se pač porazdeli po okolici tistega mesta, kamor je strela udarila. Posledice, ki jih ima absorbcija energije strele, je seveda odvisna od mesta kamor le ta udari in pa tudi od energije, ki jo strela nosi. Kot smo zapisali že drugje, lahko povprečno energijo strele ocenimo na nekako 1 MJ, oziroma na nekako tolikšno energijo kot je potrebna da izparimo okoli 3dc vode, ki jih tudi segrejemo od 20 oC na 100oC. Če na primer stržen drevesa v katerega udari strela vsebuje dovolj vode, lahko ta v trenutku izpari, drevo pa raznese kot bombo. Energija strele tako kaj spektakularno preide v kinetično energijo pare in naokoli letečih trsk.

Če pa na primer strela udari v morje, energija, ki jo nosi strela v primerjavi s toplotnim rezervoarjem, ki ga predstavlja morje, ne pomeni ničesar. Potrebovali bi namreč veliko večjo energijo da bi znatno segreli vodo, ki efektivno obdaja mesto udara strele.

Prav tako zanimivo vprašanje, kot je, kaj se zgodi z energijo, ki jo nosi strela, je tudi kaj se zgodi z nabojem, ki ga nosi strela. Kot smo zapisali že v sestavku o streli, je površina Zemlje glede na oblake pozitivno nabita, tako da strela predstavlja plaz elektronov, ki zadenejo Zemljo. Le ti izničijo prebitek pozitivnega naboja v Zemlji, tokovi pa lahko (odvisno seveda od prevodnosti zemlje na mestu udara) sežejo tudi deset in več metrov daleč.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments