Ali obstaja enačba za celotno energijo, ki jo ima nek predmet?

Načeloma z izračunom celotne energije nekega (posebno hipotetičnega) predmeta ne bi smelo biti težav. Seveda je nekoliko drugače pri obstoječem predmetu, saj le stežka določimo v popolnosti njegovo sestavo in strukturo, ki sta seveda najpomembnejša pri izračunu notranje energije predmeta.

Tu naj opozorim še na to, da je energija velikokrat določena le do aditivne konstante, tako da je celotna energija v resnici odvisna od konvencij, ki se jih moramo poslej vedno držati. Najlažje to vidimo pri potencialni energiji predmeta v homogenem gravitacijskem polju

E=mgh

kjer je m masa predmeta, g težni pospešek in h višina na kateri se nahaja predmet. Višina je tu merjena od neke referenčne točke (npr. površine Zemlje). Če izberemo drugo referenčno točko (npr. višina Triglava) se bo energija predmetov spremenila, saj smo spremenili našo konvencijo za velikost potencialne energije. Le ta je pač odvisna od tega, od kje začnemo meriti višino. Pomembna je torej razlika energij, kjer se te aditivne konstante odštejejo. Ta ugotovitev sploh ni tako nepomembna, kot se zdi na prvi pogled. V novejših fizikalnih teorijah, ki se ukvarjajo s svetom osnovnih delcev, z enotnim imenom jih lahko imenujemo kvantne teorije polja, namreč naletimo na neskončne aditivne konstante. Energija bi bila torej neskončna! K sreči pa nas zanimajo le razlike energij, kjer pa do neskončnosti ne prihaja.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments