Kako Sončev mrk fotografirati?

  Morda pa le nasvet ali dva za tiste, ki nameravajo sončni mrk fotografirati:

  – MYLAR folijo v Sloveniji prodaja podjetje Poudarek d.o.o. in jo lahko naročite na telefon 061/719-870. 1 kos velikosti 10 x 20 centimetrov stane 1500 sit vključno s poštnino, 20 x 30 cm pa 3000 sit. Plačate po povzetju!

  – Ko skozi Mylar folijo gledamo Sonce ima to MODER odtenek. Priporočam, da vsi, ki želijo mrk fotografirati naredijo naslednje: tudi če COKIN filtrov sicer ne uporabljate si za objektiv kupite obroček (odvisno od premera) ter A (6,5 x 6,5 cm) ali P (8 x 8 cm) nosilec filtrov. Oboje lahko kupite za 2000 sit v bolje založenih trgovinah (Cumulus, Foto tabor, itd.). Mylar folijo nesite steklarju. Naj jo odreže v velikost filtra in jo ravno zalepi med dva kosa tankega stekla. Dobili ste sončni filter. Če ne želite modrega odtenka si kupite še oranžni ali rdeči filter Cokin in posnetki bodo zagotovo bolj naravni. Vse skupaj stane med 4500-5000 sit. Veliko ceneje, kot če si kupite npr. B+W Neutral density ND 120 filter, ki stane kakih 12 tisočakov.

  – Opcija je tudi varilsko steklo št. 12, 13 in 14. Naj vam ga steklar odreže na 6,5 x 6,5 ali 8 x 8 cm. Odtenek je zelen, zaradi slabe optične kakovosti pa posnetki ne bodo ravno za objavo v National geographic. 1 kos stane v celju 365 sit. Prodajajo ga v vseh večjih trgovinah z železnino. Bolj primeren, kot za fotografiranje, je za opazovanje sončnega mrka.

  – NAJPOMEMBNEJŠI NASVET: S ČIMERKOLI SE BOSTE LOTILI FOTOGRAFIRANJA, TESTIRAJTE, TESTIRAJTE IN ŠE ENKRAT TESTIRAJTE!!! Preizkusite več načinov in tehnik. Kupite si Fuji Sensio II ISO 100 in frkajte pri različnih osvetlitvah. Namesto zaslonke (med f8 in f11) spreminjajte osvetlitveni čas in si skrbno beležite in zapisujte različne osvetlitve! Diase preglejte na svetlobni tabli z lupo. Pozabite na avtofokus in svetlomer.

  – Uporabite vsaj 300mm objektiv z 2x telekonverterjem, da bo na 35mm filmskem formatu Sonce zavzelo kakih 40% posnetka. Npr. Nikon 70-300 f/4-5.6 + Kenko 2x converter (7 optičnih elementov). Cena konverterja je cca. 250 dem. Končna zaslonka je tako f11, kar je povsem zadovoljivo.

  – Bolj, kot na Madžarsko svetujem, da se odpravite kakih 20 kilometrov vzhodno od avstrijskega Graza (boljše cestne povezave itd.)

  Čeprav vam verjetno nisem povedal nič posebej novega in svežega upam, da sem komu pomagal.

  Aleš Lednik, ČZP VEČER d.d., dopisništvo Celje

   

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.