Možganska megla

"V tem zapisu želim deliti nekaj spoznanj, ki sem se jih naučila v svojem življenju."

Vizija razvoja po katastrofi

Po ekstremnih vremenskih razmerah, neurjih, toči in poplavah, ki so prizadele Slovenijo, je seveda treba hitro ukrepati in pomagati ljudem. A prav tako kot hitro, bo treba ukrepati tudi pametno, strateško in predvsem z uvidom v prihodnost.

Odprtost znanstvene skupnosti

Tri izjemne LGBT+ osebe, ki so pomembno prispevale k napredku znanosti.

Kaj je življenje?

Biolog in Nobelov nagrajenec Paul Nurse v kratkem videoposnetku razpravlja o tem, kako opredeliti življenje.

Je veganstvo primerno za otroke?

Starši in otroci, ko so dovolj stari, morajo biti temeljito poučeni o prednostih in slabostih veganske prehrane.

Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Argumenti zagovornikov in nasprotnikov sprejetja zakona.

Vzgoja umetne inteligence

Moramo poskrbeti tudi za primerno vzgojo umetne inteligence? Uravnavanje umetne inteligence (AI alignment) poskrbi, da so sistemi umetne inteligence usklajeni z vrednotami in pričakovanji ljudi.

Etične dileme umetne inteligence

Etični premisleki o uvajanju novih tehnologij so vedno dobrodošli, vendar morajo izhajati iz dejanskega razumevanja novih tehnologij in skrbne analize bolj ali manj verjetnih možnih učinkov na posameznike in družbo.

Odziv na trditve dr. Rafaela Mihaliča glede podnebnih sprememb

V dogovoru z Univerzo v Ljubljani objavljamo odziv dr. Žige Zaplotnika, dr. Tomaža Zwittra, dr. Matjaža Ličerja, dr. Gregorja Skoka in dr. Tjaše Pogačar na trditve prof. dr. Rafaela Mihaliča glede podnebnih sprememb.

Poziv k ukrepanju glede stanja na ARRS

Razmere na agenciji so kritične, saj informacijski mrk omogoča nenadzorovano porabo in zlorabo sredstev za znanost.

Resnica v novinarstvu

Prevod članka z naslovom “Resnica v novinarstvu” (Truth in Journalism), ki je bil v reviji Scientific American objavljen 30. julij 1853, pred skoraj 170 leti.

Poskus klasifikacije covid škodljivcev

Kdo povzroča največ škode in zmede pri razumevanju epidemije v javnosti?

Pogojna koristnost družbenih medijev

Kakšen vpliv imajo družbeni mediji na delovanje javnega prostora, je zelo odvisno od načina, kako jih uporabljamo.

Gregor Majdič je izvoljen za novega rektorja Univerze v Ljubljani

Njegova zmaga je velik dosežek! Ne samo zanj, ki je pripravil dober program in ga zavzeto zagovarjal, ampak tudi za vse, ki s(m)o že dlje časa prepričani, da potrebuje naš akademski prostor resno nadgradnjo.

Ob volitvah rektorja Univerze v Ljubljani

Pri volitvah rektorja UL ne gre le za soočenje programov, ki so jih kandidati predstavljali na soočenjih, ampak tudi za spopad dokaj raznolikih interesov, ki v resnici nimajo kaj dosti skupnega z znanostjo in univerzitetnim poučevanjem.

Pred volitvami rektorja na UL : besedne akrobacije brez pričakovanih zavez

Z analizo kandidatov za rektorja Univerze v Ljubljani z vidika spolnega nadlegovanja želimo prispevati k vzpostavitvi varnega študijskega in delovnega okolja, mogoče pa komu olajšamo tudi odločitev pri oddaji glasovnice.

Kako smo obnemeli

Kako bomo od študentov pričakovali kritično mišljenje in avtonomnost, če smo v kritičnih trenutkih kot ustanova in njeni posamezniki izbrali pot molka in udobja?

Rektorske volitve na UL – čas, da se izrečemo o spolnem...

Vse študentke in študente spodbujamo, da natančno preberejo programe vseh kandidatov, se udeležijo javnih debat s kandidati in na koncu sprejmejo odločitev, ki bo prispevala k spremembi tako njihovega položaja, kot položaja naslednjih generacij.

Problem navideznega feminizma

Ob 8. marcu je morda pravi trenutek, da opozorimo še na t.i. "purplewashing" ali navidezno ustvarjanje javnega vtisa, da organizacija učinkovito naslavlja probleme žensk.

Intervju o znanosti in epidemiji

"Če zna raziskovalec pojasniti vsebino in smisel svojega dela širši javnosti in kolegom iz drugih ved, je zelo verjetno, da ima njegovo delo dejansko dolgoročni pomen za družbo. Komuniciranje znanosti sam razumem kot nekakšno aplikativno filozofijo znanosti, ki izvaja hkrati s sintezo vsebine tudi analizo in osmišljanje raziskovalnega dela skozi širšo družbeno in idejno perspektivo."