Dajmo razumet nekaj: predstojnik inštituta za slovenski jezik, ki odloča o tem, katerim stvarem pri slovenščini namenimo približno milijon evrov na leto, ob svojem delu šteje registrske tablice s kraticami mest bivše juge in potem v parlamentu ob aplavzu državnih svetnikov širi sovražni govor. Oglejte si cel klip, je vredno.

Gepostet von Simon Krek am Samstag, 10. Dezember 2016

Prisluhnite kratkemu odlomku iz razprave o javni rabi slovenščine, ki so jo 8.12.2016 pripravili Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. O nedržavotvornih registrskih tablicah razpravlja akademik in predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. V celoti si lahko javni posvet ogledate na spletni strani Državnega sveta RS: Javna raba slovenščine: stanje, zakonodajne rešitve in strategija, razpravo o avtomobilskih tablicah pa najdete približno na 55. minuti posnetka. (Vir odlomka: Simon Krek – Dajmo razumet nekaj…)

Tule je še pojasnilo glede uporabljene metodologije: »Tega štetja sem se lotil tako, da sem v Tivoliju na parkirišču pogledal sto tablic parkiranih avtomobilov. Sto takih tablic, ki so imele kombinacijo dveh črk. Potem sem to primerjal s seznamom registrskih oznak nekdanje Jugoslavije in rezultat je bil 30 proti 70. 30 tablic je imelo tak pomen, 70 pa ne.« Kot je pojasnil dr. Snoj, »obstaja spletna stran z registrskimi oznakami nekdanje Jugoslavije in če odštejemo tiste, ki so bile tričrkovne in če odštejemo slovenske, jih ostane 108. Verjetnost, da se kaka od teh kombinacij na naših tablicah pojavi slučajno, je torej 19-odstotna, jaz pa sem takih primerov našel 30, kar je statistično pomemben odmik.« (Vir: Svet24.si)