Ali lahko sodobna forenzika in 3D tiskanje pomagata pojasniti, kako je pred 3,2 milijona let umrla Lucy? Raziskovalci domnevajo, da je bil vzrok smrti zelo verjetno padec z drevesa. Dokaze za svojo hipotezo so objavili v reviji NaturePerimortem fractures in Lucy suggest mortality from fall out of tall tree.

Lucy je bila visoka le dober meter, tehtala pa je nekaj manj kot trideset kilogramov. Klasificirali so jo kot novo vrsto hominidov in jo po najdišču strokovno imenovali Australopithecus afarensis. Ko je svet izvedel za pomembno odkritje raziskovalcev v Etiopiji, je postala Lucy prava senzacija. Iz oblike njene medenice so znanstveniki lahko z gotovostjo potrdili, da je hodila po dveh nogah. S svojo starostjo 3,2 milijona let je bila tako najstarejši ohranjeni primerek človeškega prednika, ki je že hodil vzravnano. …

Do odkritja ostankov Lucy so bili znanstveniki prepričani, da so se naši davni predniki odločili za hojo po dveh nogah, ker so postopoma razvili večjo inteligenco in tako spoznali, da je sprostitev rok koristna domislica. Z rokami so tako lahko tudi med hojo počeli uporabne reči, česar opice ne morejo. Lucy je to teorijo ovrgla, saj je očitno hodila po dveh nogah, hkrati pa njena glava ni bila dosti večja od šimpanzje. Kot vse kaže, so naši predniki začeli hoditi vzravnano dosti prej, preden so razvili velike možgane in ugotovili, da je bila to dobra ideja. (Vir: Lucy, ki je vredna več kot diamanti – Kvarkadabra)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments