Od 12. do 16. septembra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani mednarodni znanstveni simpozij New Frontiers in Black Hole Astrophysics. Ob simpoziju bo nekaj dogodkov tudi za širšo javnost:

  • 12. do 16. september: Razstava o črnih luknjah
    Lokacija: Ljubljana, ploščad pred vhodom v Cankarjev dom (pri spomeniku Ivana Cankarja) in Državni zbor RS
    Razstavo pred Cankarjevim domom si bo mogoče ogledati v dnevnem času. Obiskovalcem bo na razpolago tudi strokovno vodenje po razstavi. Termini vodenja po razstavi: 11:00, 13:00, 17:00
  • 12. september: Javno astronomsko opazovanje
    Lokacija: Ljubljana, ploščad pred vhodom v Cankarjev dom (pri spomeniku Ivana Cankarja)
    Dopoldan: javno opazovanje Sonca
    Zvečer: javno opazovanje Lune
    Astronomi bodo obiskovalcem pripravili nepozaben ogled Sonca in Lune s teleskopi in
    ponudili bogato razlago o črnih luknjah in o z njimi povezanih vesoljskih telesih.
  • 13. september: Javno astronomsko opazovanje
    V slučaju slabega vremena je to rezervni termin za javna opazovanja in druge dejavnosti, ki so po programu načrtovane za 12. september
  • 14. september: Javno poljudno predavanje o črnih luknjah in gravitacijskih valovih
    Točno eno leto po prvi neposredni detekciji gravitacijskih valov bo v Cankarjevem domu ob 20h predavanje prof. Sheile Rowan z Univerze v Glasgowu z naslovom “Gravitacijski valovi – nova doba v astronomiji” (predavanje bo v angleškem jeziku). Potrebna je predhodna rezervacija brezplačnih vstopnic na [email protected].
  • 16. september: Delavnica o črnih luknjah
    Lokacija: Ljubljana, Cankarjev dom
    Termin delavnice: 16.00 – 18.00
    Delavnica za učitelje osnovnih in srednjih šol ob zaključku simpozija, na kateri bodo učitelji spoznali nekaj možnosti, kako učencem in dijakom v šoli predstaviti in razložiti črne luknje in pojave v njihovi bližini.

Glej tudi: Vabilo na spremljevalne dejavnosti ob mednarodnem simpoziju – Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Kiki
Kiki
7 - št. let nazaj

Super! Se že pripravljam z nizkim štartom 😀

GK21108591
GK21108591
7 - št. let nazaj

Simpozij “New Frontiers in Black Hole Astrophysics” je eden od bolj zanimivih tudi zato, ker ima “code of conduct” (http://blackholes2016.si/index.php/code-of-conduct). V njem je določeno, da so vsi udeleženci in udeleženke dobrodošli in zaslužijo spoštovanje in pozornost ter kako se postopa s tistimi, ki tega določila ne spoštujejo. Česa takega še nisem videla in je vredno posnemanja. Na spletni strani UNG, ki poroča o simpoziju (http://www.ung.si/sl/novice/1734/o-skrivnostih-crnih-lukenj-na-prvem-astronomskem-simpoziju-v-sloveniji/), je tudi zapis o zanimivih udeležencih, ki je vsekakor vredna branja in tudi posnemanja (http://www.ung.si/media/storage/novice/2016/08/31/IAUS_zanimivi_udelezenci.pdf). Čestitam SOCu in LOCu za realizacijo tako dobrih idej! Naj opozorim tudi na imeniten intervju z Andrejo Gomboc na portalu… Beri dalje »