Predsednik republike je danes podelil državna odlikovanja. Med drugimi je red za zasluge za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah prejela tudi Skupina slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici.

Skupino slovenskih znanstvenikov, ki v mednarodnem eksperimentu uspešno deluje že od leta 1996 in je s svojim delom pomembno prispevala v zakladnico svetovnega znanja sestavljajo: dr. Vladimir Cindro, dr. Andrej Filipčič, dr. Andrej Gorišek, dr. Borut Paul Kerševan, dr. Gregor Kramberger, dr. Igor Mandić, dr. Marko Zavrtanik in njen vodja dr. Marko Mikuž.

Sodelovanje te skupine v največjem znanstvenem projektu v zgodovini človeštva slovensko znanost neposredno povezuje z najnovejšimi vrhunskimi tehnologijami. Ob tem uspehi slovenske skupine, zaradi katerih so bile posameznikom zaupane tudi odgovorne funkcije, pomembno dvigujejo ugled slovenske eksperimentalne fizike delcev v mednarodnem prostoru in slovenske znanosti nasploh, med drugim piše v utemeljitvi. V imenu skupine se je predsedniku republike zahvalil dr. Marko Mikuž. »Odlikovanje potrjuje, da je za narod znanost, tako kot kultura, eden nujnih pogojev za obstoj in napredek,« je povedal dr. Mikuž in dodal, da »narod, ki ne prispeva v svetovno zakladnico znanja, na dolgi rok ne more obstati. Zato znanost ne predstavlja stroška in obveze, temveč vlaganje in priložnost« . (Vir: Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja zlati red za zasluge, red za zasluge in medaljo za zasluge)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments