Želiš raziskovati? Najprej na zavod!

Od trenutka objave razpisa za zaposlovanje mladih doktorjev znanosti, ki bodo prijavljeni na zavodu za zaposlovanje smo ARRS opozarjali, da bodo posledice precej predvidljive. Predvidevali smo, da bodo raziskovalci prekinjevali svoje trenutne zaposlitve, zato, da bodo ustrezali pogojem razpisa.To se je v določeni meri tudi uresničilo, kot opozarja članek v Delu. Med kandidati, ki so se domnevno prijavili na zavod zaradi razpisa je tudi raziskovalec novega predsednika Znanstvenega sveta ARRS.

Dodatno pojasnilo (16. 10. 2015)

Komentatorji so v tem in ostalih prispevkih opozorili, da je ta razpis sovpadel/bil planiran za doktorske raziskovalce, ki so bili zaposleni po razpisu Javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere in se jim je zaposlitev iztekla 30. 6. 2015. Del “julijskega skoka” prijav na zavodu je tako najverjetneje posledica izteka razpisa. Zanimivo bo januarja 2016 pogledati, kako se bo število prijav gibalo v prihodnjih mesecih.

Vir podatkov: Interno podatkovno skladišče Zavoda za zaposlovanje RS (oktober 2015).

 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 - št. let nazaj

A je odstopanje v juliju statistično signifikantno? Dvomim glede na majhen vzorec. Ali lahko potem sploh karkoli rečemo?

M
M
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonymous

Tukaj se sicer ne vidi, ampak baje je bilo kar nekaj takih, ki so bili na zavodu samo dan ali dva, da so oddali prijavo. Taki pa so signifikantni.

M
M
8 - št. let nazaj

Bolj ko razmišljam, bolj mi je jasno, da je tak razpis seveda povsem nesmiseln, tudi če bi vpeljali “neznani” datum objave. Če se že grejo tako obliko pomoči, naj bo pogoj recimo biti na Zavodu vsaj šest mesecev. In da v teh šestih mesecih res nimaš dohodkov od Agencij(e).

MK8591
MK8591
8 - št. let nazaj
Odgovor na  M

Tak razpis ima po moje smisel le, če gre dejansko za prispevek ARRS ustvarjanju novih delovnih mest, pri katerih bi znatno prispevali mladi doktorji znanosti. Tako bi se oplemenitilo in osmislilo tudi financiranje, ki ga ARRS namenja za mlade raziskovalce. Vprašanje pa je, KAKO narediti razpis v ta namen tako, da bi ne prihajalo do goljufij oz. pridobivanja denarja s figov žepu, kot se jezgodilo sedaj. Ali lahko skupnost na Kvarkadabri ponudi konstruktivno alternativo k zgrešenim razpisom oz. politiki razdeljevanja davkoplačevalskega denarja za razsikave?

Anonymous
Anonymous
8 - št. let nazaj

Kako naj vemo, da v prikazanem grafu
ne gre za manipulacijo s podatki oziroma privilegij posameznikov, ki imajo
dostop do podatkov in objave delnih podatkov?

V juliju 2015 je bilo na Zavod za zaposlovanje
prijavljenih več kot 30 oseb zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Težko bi
utemeljili, vzročno povezavo med iztekom zaposlitve za določen čas in objavo
razpisa.

Anonymous
Anonymous
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Zupanc

V prispevku je navedeno, “da bodo raziskovalci prekinjevali svoje trenutne zaposlitve, zato, da bodo ustrezali pogojem razpisa.” in dodana je slika z naslovom “Število prijav doktorjev na zavod za zaposlovanje v mesecu juliju (po objavi razpisa) poskočilo”. Podrobni podatki pa ne kažejo povezave med prijavami na zavodu z objavo razpisa. Namreč v juniju 2015 se je na Zavod za zaposlovanje res prijavilo 38 oseb, ampak od tega 34 zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 3 zaradi stečaja ali trajnega presežka in samo 1 oseba iz ostalih razlogov. Kot je bilo že navedeno, težko je utemeljiti, vzročno povezavo med iztekom zaposlitve… Beri dalje »