Acta Chimica Slovenica prinaša dva strokovna prispevka z odgovori na »informiran« doktorat.

Marta Klanjšek Gunde v pogovoru z Dušanom Hadžijem poskuša razumeti slovenski izum – »infopatijo« to je novejšo obliko alternativnega zdravilstva. Pregled »informiranega« doktorata ji namreč ni pomagal razumeti »infopatije« niti potrditi ali ovreči »zapisa« informacije v vodo.

V prispevku izvemo marsikaj o vodi, med drugim tudi, da bi imela voda fazne prehode pri podobnih temperaturah kot metan (tališče –182,5 °C; vrelišče –161,6 °C), če bi se molekule vode ne vezale med seboj na specifičen način preko vodikovih vezi; kako pomembno vlogo ima voda pri omakanju biomolekul; da se sodobna znanost zaveda pomena raziskav, ki bi še bolje razložile medmolekulsko dinamiko vode in vodnih raztopin ter, da se na področju raziskav vode tudi trenutno veliko dogaja. Nadvse pa je poučna utemeljitev zakaj spomin vode v sodobni fiziki in kemiji nima ne mesta ne potrebe po dokazovanju.

Zaključno vprašanje in odgovor v članku:

Kaj menite o »spominu« vode?
No, to naj bo sklep najinega pogovora. Torej, voda je dinamična tekočina, v kateri so molekule vode povezane v skupke, ki spreminjajo obliko in število udeleženih molekul, pri čemer se vezi med molekulami trgajo in ponovno tvorijo. Ti procesi potekajo v času od nekaj sto femtosekund do 2 pikosekund. To pomeni, da sistem ne more niti zabeležiti niti zadržati ureditve, ki naj bi predstavljala strukturne značilnosti topljencev – nekakšen njihov negativ. Naj dodam še malo premišljanja, ki se mi vsili v zvezi s prizadevanji za prikazovanje spomina vode. Razumem Hahnemanna, da je z »vis vitalis« reševal že laiku neverjetno doktrino, da zdravilna moč raste z redčenjem učinkovine (potenciranje). Vsakdo ve, da bo limonada manj kisla, če je razredčena z več vode. Ne morem pa razumeti denimo fizika, ki dobro pozna lastnosti vode, da verjame v učinkovitost pripravka, ki vsebuje morda le še kakšno molekulo učinkovine. Najbrž ima prav angleški filozof Stephen Law, ki uvršča homeopatijo med verstva.

Marija Bešter Rogač v študiji z naslovom Ageing of Water or Dissolution of Glass: An Electrical Conductivity Study, predstavi rezultate konduktometričnih meritev »starane« vode. Naj opomnimo, da je v članku natančno opisana metoda, ki je kot »metoda MBR« omenjena v »informiranem« doktoratu. A zaključek študije staranja vode je tu povsem drugačen. Poučimo se, da povečanje prevodnosti »starane« vode lahko razložimo z raztapljanjem stekla oz. izluževanjem ionov iz stekla. »Informiran« doktorat pa izluževanje ionov iz stekla zanemari pri čemer za razlago rezultatov vpelje nerazumljiv pojem kot je »avtotiksotropija« vode – voda z lastnostmi gela.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

13 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Q.E.D.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

kaj pomeni ta kratica?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

quod erat demonstrandum

Lahko tudi quantum electrodynamics, samo tu najbrž ne.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Infopatijo je izumil v 21. stoletju zasebni raziskovalni inštitut BION v slovenskih Stegnah, ki ga vodi znanstveni vodja prof. dr. Igor Jerman, univ.dipl.biol. Država in fakulteta plačujeta za raziskovanje mladih raziskovalcev v Bionu. Tudi nova doktorica znanosti, ki je napisala infopatski doktorat je to počela v Bionu z denarjem davkoplačevalcev. (http://www.bion.si/sl/o-nas/o-institutu).

(op. ne vem, zakaj je v naslovu homepatija, ki jo je izumil v 19. stoletju Hahnemann. Homeopatska zdravila so v obliki granul, ki nimajo nič s spominom vode; če pa so v obliki tekočine, pa to ni voda. Poglejte si opis priprave zdravil v Evropski ali slovenski farmakopeji.)

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Predlagam vam obisk seminarja "Čudežna voda, homeopatija, infopatija", ki ga organizira Akademija za zdravilstvo 5., 6. in 13. decembra. Bion je tudi ustanovitelj Akademije za zdravilstvo. (http://www.zdravilska-akademija.si/)

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Nimam denarja-računajo kar 140 € za ta seminar…Škoda…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Tega res ne smete zamuditi – "Vabljeni na seminar v okviru programa Infopatija: ČUDEŽNA VODA, HOMEOPATIJA, INFOPATIJA -Zakaj je voda tako zelo posebna in čudežna snov ter kako jo uporabljamo v zdravilstvu?-Voda – preprosta, skrivnostna in bogata! -Kako njene čudežne lastnosti uporabljamo v zdravilstvu-Metoda BionEvapo® –– odkriva edinstveno 'dušo' vsake vode in v vodi specifične odtise duhovnih informacij zdravilca in zdravilnih prostorov-Infopatija – zdravilska smer 21. stoletja, rojena v Sloveniji – kako deluje, pripravki in učinki.https://sl-si.facebook.com/Akademija.za.zdravilstvo Za tiste, ki nimate 140 evrov, pa organizirajo brezplačno delavnico:VODA JE VEČ KOT VODA – Praktična brezplačna delavnica, v petek, 12. decembra od 17.00… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ne razumem. Ali ste prebrali prvi prispevek v tem sklopu?
Za nekoga ki razmislja s svojo glavo je to dovolj.
Ne vem zakaj bi hodil na voodoo predavanja o vodi,
morda zaradi zabave ok naj bo.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Iz Facebook profila Zdravilske akademije, kjer predava tudi redni profesor dr. Igor Jerman : "Na predavanju pred nekaj dnevi mi je prijatelj na prijazno vprašanje o zdravju potožil, da se mu ponavljajoča se vnetja v sinusih selijo v ušesa, zaradi česar čuti pritisk v glavi, motnost v zavedanju, občasno glavobol. Ker imam v torbici (skoraj) vedno kakšne infopatske kapljice za lastno uporabo, sem mu posodila svoj vnetan (infopatske kapljice za podporo telesu pri premagovanju vnetnih stanj) in krepilan (za podporo imunskemu sistemu) in mu razložila, kako naj ju zaužije. Prijatelj je kmalu po zaužitju takoj čutil razliko, na bolje. Prijetno… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Zakaj bi plačeval in izgubljal čas, a ni tako da napišem le besedo "vnetan" na papir in nanj postavim kozarec vode pa imam kapljice? Ali pa le rečem vodi v kozarcu "pozdravi me" in ko spijem vodo bom zdrav. Hmmmm Enostavno, a ne – ne rabim ne zdravnika in ne "infopata", ki bi mi zarčunal.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

NE, SEVEDA NE. Vendar če hočeš, da bo res delovalo, rabiš nekaj, kar je bistveno več – VERO.
Hadži pravi takole:
"Najbrž ima prav angleški filozof Stephen Law, ki uvršča homeopatijo med verstva."

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Vsi, ki v to verjamete, hitro povišajte koncentracijo arzena v vaši razstopini, na kemijsko zaznaven nivo. Garantirano boste dvignili povprečno inteligenco v državi! Ta recept je zastonj, moj dar človeštvu.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Seveda, arzen je znana sestavina homeopatskih pripravkov!
Če se trdno oklepate zanemarljive količine v pripravku, pa dajte vsaj MOČNO povečati količino pripravka – da bo kaj delovalo se je vendar treba potruditi!