Včeraj, 14. julija, je bil v Delu objavljen članek Tine Kristan z naslovom »Razkrivamo, kako se trguje pri profesorskih nazivih«. Med drugim sta opisana neuspešen boj raziskovalke za poučevanje predmeta in zavrnjena habilitacija na podlagi spornega negativnega mnenja študentskega sveta. Posledica dogajanj na eni izmed članic UL je, da je žrtev, raziskovalka na učiteljskem mestu, danes brezposelna. Gre za primer neuspešnega boja proti sistemu, ki pa še zdaleč ni osamljen.

Sprememba študentskega mnenja ob pristanku na oddajo vloge za nižji naziv (zapisnik mediacije).

Dekan ji je v mediaciji še predlagal, da umakne
vlogo za naziv izredne profesorice in zaprosi za ponovno izvolitev v naziv
docentke. V tem primeru naj ji študentski svet poda pozitivno mnenje, ob tem,
da se »vzpostavi dialog med študenti in docentko, dogovori pravila igre ter
spremlja delo docentke«. Docentka lahko kadarkoli zaprosi za izvolitev v naziv
izredne profesorice in »študentski svet bo v primeru korektnega sodelovanja s
študenti podal pozitivno mnenje«. S predlogi so se študenti strinjali, ona
ne. 

Študentsko mnenje na podlagi ustnega izročila.

Jasnih pravil ni, merila za volitve v nazive
določajo le, da študenti napišejo mnenje »na temelju anket in neformalnih
informacij, ki jih pridobijo od študentov«. Hkrati pa je, presenetljivo,
dovoljeno, da oblikujejo mnenje mimo anket, ki pa ga morajo »izčrpno
obrazložiti in utemeljiti«. Bolj natančen ni niti pravilnik o študentskih
anketah.

Gre za sistemski problem.

To je le en primer mešetarjenja pri profesorskih
nazivih. Dokazuje pa, pravi predsednik visokošolskega sindikata Marko Marinčič,
da »postopek pridobivanja študentskih mnenj ni transparenten in omogoča zlorabe
v obe smeri: bodisi fakulteta izigra negativno študentsko mnenje ali pa se
študentsko mnenje uporabi za obračun z nezaželenim posameznikom. Na večini
fakultet poznamo primere obojega«. Takšne »kravje kupčije so mi še kako znane«,
nam je povedal profesor ene od ljubljanskih fakultet. Prav tako nam je nekdanja
študentska funkcionarka priznala, da je dobila klice, ki so se začeli z »uredi«
ali »poskrbi«. Gre za sistem, za katerega vsi vedo, da je pomanjkljiv, nihče
pa, vsaj po naših informacijah, nima resnega predloga za spremembo. Spornih
točk je več. Izpopolniti je treba pravila o podajanju mnenj študentskih svetov,
ki morajo postati verodostojna in slišana. Prav tako bi morali določiti
aktivnosti po negativnem mnenju, pri katerih bi sodelovali vsi vpleteni, njihov
namen pa ne bi bil kaznovanje, temveč izboljšanje dela profesorjev. 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

12 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
9 - št. let nazaj

Ta članek ne osvetli vseh dejstev in škoda, da nista objavljena ime in priimek 'raziskovalke', da bi lahko vsak sam pobrskal po spletu, od kdaj se vleče problem z njo.

Mitja V. Iskrić
9 - št. let nazaj

Profesorji (in študenti) podcenjujejo moč študentskih mnenj. Negativno mnenje študentov je potrebno dobro utemeljiti. predvsem pa je nujno, da se mnenja spoštuje enako kot mnenje profesorjev. Nekateri profesorji so šokirani ob negativnem mnenju, važno pa je, kaj naredijo potem. Drugo negativno mnenje pa je popolna katastrofa. Ne samo izvolitev, plače bi morale biti odvisne od mnenja študentov!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Mogoče delam komu krivico in naj mi oprosti, če je temu tako, ampak posredujem link na najslabše ocenjenega predavatelja na FGG. Če je to ona ali ne, ne vem.

http://profesorji.net/profesor/fgg/uni/kristl

rx170
9 - št. let nazaj

Sam sem proti temu, da bi študente izključevali iz habilitacijskih postopkov, navsezadnje so ravno oni stranka univerz in na nek način glavni delodajalec profesorjem. Bil sem priča primerom izvolitev ob (upravičenem) negativnem študentskem mnenju kot tudi zlorabe le tega, da se nekega predavatelja onemogoči. Kar se mene tiče, obstaja metodologija anketiranja študentov, kjer ocenjujejo profesorje (ravno tako ni brez slabosti, je pa vsaj merljiv kriterij) in le to bi (tako kot točke pri bibliografiji ali merila) bilo treba zapisati v merila (seveda ob predhodni maksimalni možni odpravi vseh slabosti obstoječe metodologije). Študentsko mnenje, ki je arbitrarno, pa ni edini problem… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Anonimni je našel kar pravo osebo.

Preberite si komentarje na prilepljeni strani in vam bo vse jasno.

Žiga
Žiga
9 - št. let nazaj

Mnenja študentov se upošteva kvečjem premalo. Ne zdi se mi, da bi na ta način študentje želeli nekega predavatelja oceniti slabo kar tako, brez dobrega razloga. Saj nismo več v srednji šoli…Na naši fakulteti ima marsikateri profesor obupno oceno, pa to očitno nobenega ne moti. Lahko pišemo še tako dolge eseje v anketah, pa gre še vedno za dobro voljo pedagoga, da se zamisli nad lastnim delom. Tisti s slabimi ocenami se verjetno tako ali tako ne.Sem pa prisostvoval eni od sej štud. sveta, ko so se pogovarjali o habilitacijah. Upoštevajo ankete in na sestanek povabijo še nekaj študentov, ki… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Opisanega primera ne poznam, zato se moram omejiti na zapisane podatke. Iz navedenega razberem, da je nedvomno šlo za mešetarjenje s študentskimi mnenji, in da se je s tem odstranilo dotično osebo iz fakultete. Kako si lahko sicer drugače razložimo pogojevanje pozitivne ocene študentov, če bi ta oseba pristala na nižji naziv in dogovora o »pravilih igre« v takem primeru? Ali bi torej študentje dali dobro oceno, če bi kandidatka ostala na mestu docentke, če bi hotela napredovati v višji naziv pa ne? Zakaj bi jim bilo to v interesu? Čudna reč. Ali je za študente pomembno, kakšen naziv ima… Beri dalje »

rx170
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

JA, saj ravno v tem je štos. Če je nekdo neprimeren za predavalnico, je to neodvisno od naziva. Ne pa, da je kot docent primeren, kot izredni profesor pa ne 🙂

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Tako je! To kaže na utemeljen sum za mešetarjenje tako z nazivi kot tudi s študentskimi mnenji. Ni mi jasno, ali je to kaznivo dejanje, etično pa prav gotovo ni in vodi UL kvečjemu proti navzdol. V kolikor bi vsaj ena stran ne bila manipulativna, bi lahko zagovarjala vsaj del zgodbe, tako pa ne morem prav nobene. Na žalost!

Mitja V. Iskrić
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

No ni čisto tako. Kot študentski predstavnik sem dal prvo negativno študentsko oceno na oddelku sploh. Nekaj študentov se sicer ni strinjalo z negativno oceno, ki sem jo utemeljil z ocenami na anketah in osebni izkušnji.Profesorica je bila presenečena, a se je odzvala zelo pozitivno in dejansko spremenila svoja predavanja. Z vodstvom oddelka smo se dogovorili, da zaenkrat ne bo napredovala v docentko, da bo ostala asistentka in še vedno predavala iste predmete. Zato sem v dogovoru s študenti takrat dal pozitivno oceno za (nižje) mesto asistenta in ocenjevanje se je ponovilo čez dve leti. Takrat sicer nisem bil udeležen… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Jaz pa ne razumem, kako je lahko asistentka predavala.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Se strinjam! Tudi med rednimi profesorji, ki nimajo več izvolitev je marsikateri neprimeren za predavalnico. Objektivno (!) študentsko mnenje bi moralo biti vedno dobrodošlo za ohranjanje kvalitete študijskih programov. Mešetarjenje vodstva z njim pa je sramota!