Iz zapisa v včerajšnjem Dnevniku:

Doktorat o »spominu vode«, ki so ga na biotehniški fakulteti zavrnili, na univerzi pa potrdili, je razkril luknjo v pravilih: kot kaže, na ljubljanski univerzi sploh ni realno predvideno, da na zagovoru doktorata kdo pade. Ni namreč jasno, kaj potem z njim storiti. Rektor Ivan Svetlik upa, da bo doktorski naziv na koncu vendarle slovesno podeljen. 

Štiri mesece po uspešnem zagovoru doktorata Nade Verdel, ki je raziskovala »spominske« lastnosti vode, še nič ne kaže, da bo doktorski naziv tudi kmalu podeljen. Mladi doktorji, ki so doktorate na ljubljanskih fakultetah letos zagovarjali kasneje kot Verdelova, so bili večinoma že slovesno promovirani. 

Med drugim pa tudi:

Na uglednem znanstvenem internetnem blogu Kvarkadabra so se v preteklih tednih pojavile ostre kritike tako doktorata kot ravnanja univerze. Verdelovi očitajo, da je preučevala lastnosti vode, ki z uporabljenimi raziskovalnimi metodami sploh niso dokazljive. V pogovoru za Dnevnik je profesor Dušan Hadži s Kemijskega inštituta, ki lastnosti vodikovih vezi v molekulah vode preučuje že šestdeset let, pojasnil, da trajno spreminjanje lastnosti vode, kot ga predvideva homeopatija, tudi ob najsodobnejših raziskovalnih postopkih ni utemeljeno, kaj šele, da bi ga bilo mogoče dokazati. 

Hvala anonimnemu za link.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

10 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

In potem vse tiho je bilo…čakamo na promocijo…kaj pa drugega.

Dela takega števila uglednih "botrov" (vse od dekanov do rektorjev), kot jih je sodelovalo pri tem doktoratu, pa res ne gre prezreti.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Pojasnilo k članku v Dnevniku dne 30.07.2014 – prvi del K zapisu iz Dnevnika (30.06.2014) z naslovom »Informirani doktorat visi med fakulteto in univerzo« je potrebno zaradi boljšega razumevanja poteka tega doktorskega postopka dodati dvoje informacij. 1. doktorske postopke pravno urejajo Statut Univerze v Ljubljani in dodatno pravila članic Univerze v Ljubljani, na Biotehniški fakulteti so to »Pravila o postopkih za pridobitev naslovov doktor in magister znanosti na Biotehniški fakulteti«. V vseh verzijah teh pravil na Biotehniški fakulteti od leta 1998 pa do njihove spremembe letos je bilo v 8. odstavku 20. člena zapisano, cit.: »Če komisija za zagovor disertacije… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Pojasnilo k članku v Dnevniku dne 30.07.2014 – drugi del 2. v zapisniku z 32. seje Senata Univerze v Ljubljani dne 27.11.2012 je v točki Ad 15) Razno zapisano, citiramo dobesedno (brez imena in priimka neuspešnega študenta): »Rektor je poročal senatorjem o zapletu pri zagovoru doktorskega dela mag. Nade Verdel na Biotehniški fakulteti. Pomočnik rektorja Miroslav Birk je poročal o formalni plati postopka in ugotovil, da je postopek tekel v skladu s statutom univerze. Komisija za zagovor je zagovor ocenila kot slab. Kandidatka se je pritožila na senat fakultete, na seji senata ponovno zagovarjala svoje mnenje in pritožbo, senat pa… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovana profesorja Maček in Stopar,

najlepša hvala za pojasnila in vajin trud. A očitno so "ozadja" zadosti močna, da se nič ne zgodi. Kdaj bomo lahko tako pojasnilo prebrali na straneh Univerze v Ljubljani? Skupaj z opravičilom vsem, ki se pravil (še) držijo?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Pravilen naslov se glasi Pojasnilo k članku v Dnevniku dne 30.06.2014.

Z opravičilom, P. Maček

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Kaj pa z njenimi znanstvenimi objavami – namreč izvirne znanstvene članke na temo doktorata je objavila pri revijah založnika MDPI, ki je sumljiv/predatorski (http://scholarlyoa.com/2014/02/18/chinese-publishner-mdpi-added-to-list-of-questionable-publishers/), za objavo pa je potrebno plačati 1200 ali 1600 švicarskih frankov (1000/1300 evrov).

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Treba je prebrati njeno disertacijo (s področja bioloških znanosti) in članek na http://www.mdpi.com/1422-0067/13/4/4048, da si ustvariš lastno mnenje !

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

To je vse skupaj kot primer "Vanesa Mae".

http://www.24ur.com/vanessa-mae-violino-zamenjala-za-smuci-in-prisla-na-krvavec.html

in po letu in pol:

http://www.delo.si/sport/zimski-sporti/za-smucarsko-sramoto-stiriletna-kazen.html

V športu se je pač težje skrivati. V znanosti pa imamo vedno več tudi "prirejenih tekem" (=razpisov) z namenom, da se prava imena formalno uvrstijo.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

(iz komentarjev na članek v Dnevniku)Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in njen profesor dr. Peter Bukovec za različne naročnike izvajata različne raziskave: – Informirani ključ USB – »Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ljubljanske univerze so z elektrografijo ugotovili (univ. prof. dr. Peter Bukovec), da uporaba Zaščitnega ključa USB znatno poveča človekovo biopolje (avro).« glej http://poznik.si/index.php/sl/izdelki/zascitni-usb-kljuc – Energetska okna MIK Celje – »Pitje vode, ki je bila izpostavljena vplivu energetskih oken, ima zelo ugoden vpliv na človeški organizem. To trditev smo preverili in dokazali z meritvami biopolja desetih oseb. Vsem, ki so sodelovali v poskusu, smo najprej izmerili… Beri dalje »