Na UL so končno dočakali doktorat iz homeopatije. Pot Nade Verdel do doktorata iz lastnosti informirane vode sicer ni bila enostavna

Marca je na Univerzi v Ljubljani (UL) raziskovalka Nada Verdel doktorirala iz teme, ki je med kemike, fizike in biologe vnesla veliko nemira. Raziskovala je dokaj neznane in znanstveno še ne dokončno potrjene lastnosti vode, na katere opirajo svoje delovanje tudi homeopati, ki verjamejo, da ima voda spomin. V doktoratu homeopatija sicer ni nikjer izrecno omenjena, a raziskovanje Nade Verdel nedvomno sega na to področje. 

Verdelova je doktorat pripravljala tri leta, zagovor pa ji je vzel še nadaljnja tri leta. Po prvotni potrditvi teme na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (BF) so se pred zagovorom nekateri člani komisije iz nje izločili. Razlogi za izstop so bili različni. Profesorji naj bi navajali predvsem to, da se na področje ne spoznajo. Iz pogovorov s poznavalci dogajanja je mogoče sklepati, da je bil razlog za umik prav kontroverznost teme. 

…Zanimalo nas je, kako to, da je bil doktorat nazadnje opravljen na ravni univerze. »To se je zgodilo tudi zato, ker posamezni člani, ki so bili imenovani v komisijo za oceno doktorata, niso pravočasno, že pri odobritvi teme in potem pred zagovorom, ko so pripravljali poročilo o disertaciji, jasno sporočili svojih pomislekov in nesoglasij, temveč so to storili šele pri prvem zagovoru oziroma so se umaknili iz imenovane komisije,« pojasnjujejo v rektoratu UL.

Članek je sicer do homeopatije preveč prizanesljiv. Omenja na primer objave Benveniste in Montaingerja v Nature in Science, a ne omenja, da:

With the cooperation of Benveniste’s own team, the group failed to replicate the original results, and subsequent investigations did not support Benveniste’s findings either.  

In 2009, Montagnier published two controversial research studies[3] that some homeopaths claimed as support for homeopathy. Although Montagnier disputed any such support,[4] many scientists greeted his claims with scorn and harsh criticism.

Kar sta izseka iz uvodnih odlomkov zapisa na Wikipediji, tukaj in tukaj.

Dodatek: Skeniran doktorat je na voljo v digitalni knjižnici BF: dd_verdel_nada.pdf

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

97 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

"Doktorirala sem tri leta po oddanem doktoratu. Pri ponovnem zagovoru nisem spremenila niti besedice v disertaciji. Rektor Univerze v Ljubljani se je javno opravičil v imenu Univerze za vse težave, ki sem jih imela. Sedaj pa podjetju, pri katerem sem delala doktorat z Direktorata za znanost in tehnologijo pošiljajo račun za prekoračenje pogodbe za tri leta v višini 30.000 eur."
Nada Verdel – Doktorirala sem tri leta po oddanem doktoratu. Pri…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Tule se postavljajo 3 vprašanja: 1) Zakaj je ARRS Jermanu dodelila mentorstvo MR? Predstavljam si, da je na račun sodelovanja z gospodarstvom (flaške za informirano vodo) nabral dovolj točk. Tu bi se res morali zamisliti nad sistemom točkovanja. 2) Zakaj je BF odobrila temo? Kdo je bil v komisiji za odobritev teme? Najbrž je šlo za nekakšen daj-dam in vzdrževanje notranjega miru. Ali se pa sploh niso zavedali svoje odgovornosti. 3) Zakaj je UL sprejela doktorat? Tale je, žal, no brainer. Če punca ne bi doktorirala, bi morala UL vrniti ARRS okoli 100.000 EUR. In kadar ima univerza na razpolago… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

1. Jerman je bil mentor 8 MRjem (po podatkih na SICRISu. Vse seveda skrajno "pošteno, transparentno, odlično" in kar je še takih okraskov, s katerimi se kiti dr. Demšar. Nada Verdel pa je bila MR "iz gospodarstva"… ki očitno verjame v "spomin vode".
2. V komiisji do bili rektor prof. Svetlik, dekan BF (prof. Potočnik), dekan FKKT (prof. Krajnc), somentor prof. Bukovec (FKKT) in prof. Gaberščik (BF)
3. Najnovejši pregledni članek http://www.mdpi.com/1099-4300/16/4/2146
4. Še reference prof. Bukovca (ki je vodka ene PS na FKKT, sicer že upokojen menda)
http://www.mik-ce.si/fileadmin/user_upload/pdf_doc/Porocilo_prof.dr.Bukovec.pdf

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Groza. Demšarja sicer v to ne bi vpletal, ker je tistih 8 MRjev vseh začelo pred letom 2002 – se mi zdi, da takrat njega še ni bilo. Med 8 je tudi Artur Štern, televizijska zvezda in predsedniški kandidat.

A MRje iz gospodarstva potem podeljuje Spirit? S tem ARRS nima nič?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Prof. Bukovec je seveda vodja PS na FKKT (in ne vodka-ta voda me je čisto zmedla).

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Sramota in grda packa za UL!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

No temo so pa poleg mentorja in so mentorja odobrili še Nina Gunde Cimerman in Nataša poklar Udrih in Slavko Pečar. To je izvor težav

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Vidim, da ste nekateri dobro informirani (skoraj kot voda iz flaške 🙂 ). Mogoče kdo ve tudi, kako je takrat izgledala odobritev teme? Zdi se mi, da so ustni zagovori prišle šele kasneje, ali se motim? Najbrž se omenjeni 3 (ki jih drugače zelo cenim) res niso zavedali svoje odgovornosti in si niso dovolj dobro ogledali, za kaj gre.

Nejc D.
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Sicer "baba gledala baba kazala" ampak primer Nade pozorno spremljam že eno leto in naj bi bila prijavljena tema precej različna od dela, ki je bilo nato predstavljeno na zagovoru. Menda je bil tudi to eden izmed razlogov za neuspešni zagovor pred izvorno komisijo. Morda bi to lahko bila olajševalna okoliščina za ljudi, ki so temo sprejeli.

Ivan Ž.
9 - št. let nazaj

Ojej. Seveda ste vsi vrhunsko pametni anonimusi prebrali doktorat?

Kako gre že tisti rek? Vrhunski ljudje debatirajo o idejah, normalni o dogodkih in majhni o ljudeh. Iz komentarjev na ta blog se zdi, da je na UL preveč slednjih…

Nejc D.
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Ivan Ž.

Verjetno nekateri smo. In prežvečili tudi stavke kot npr: "Avtotiksotropija vode bi lahko bila tudi razlog za obstoj organizmov, kot so na primer meduze, ki so sestavljene iz 10 % gradnikov in kar 90 % vode. Na ta način voda, ki se nahaja med gradniki, ne izteče iz meduze. (str. 105)".

Eden izmed mnogih anevrizem inducirajočih stavkov tega razredčenega "doktorata".

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Nekateri smo.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

A je pdf doktorata kje javno objavljen?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Žal (še) ne. Izvod imajo v knjižnici na NIBu.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Pri branju teh misli in komentarjev me je pričela skrbeti informacija, ki jo lahko zapišejo v koherentne domene strukturirane vode, ki se lahko ohranijo dalj časa. Nekaj takega mi je razložila tudi prijazna prodajalka Flaške v lokalni zeliščni prodajalni. Ta reč je precej draga le, ko nabavimo »hardwer«, kasneje pa financiramo le »recikliranje« oziroma »ponovno informiranje«, ki pomeni ponovni zapis nekakšnega nosilca informacije v isto Flaško. Zanimiva reč. Mene je privlačila steklenica za vodo. Zadnje čase sem namreč vse bolj prepričana, da bi tudi jaz morala imeti vodo vedno pri sebi, da jo srknem če me ravno zamika. Za to… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovana dr. Marta! Kako sem vesela, da sem vas našla na tem forumu in da bova lahko rešili najin nesporazum. Jaz sem namreč tista prodajalka, ki ste ji postavili nekaj prijaznih vprašanj. Zdaj vidim, da res nisem pravilno dojela vašega problema. Prepričana sem bila namreč, da gre za problem verske narave. Mislila sem, da ne verjamete v možnost informiranja flaške, Zato sem vas poskusila prepričati (upam, da nisem bila preveč vsiljiva), da problem sploh ne obstaja, saj ne verjamete v možnost informiranja flaške – torej flaška sploh ni informirana. Zdaj vidim, da sem res napačno menila, da lahko brez dodatnih… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ni šlo za sporazum, ampak za zanimivo odkritje, ki mi je dalo veliko misliti o "mejnih" stvareh. Dogodek sem sicer dokaj kmalu pozabila zaradi drugega dela, nanj pa sem se spomnila, ko se je pričelo razpravljati o "informiranem" doktoratu. Se oglasim v živo.
Marta

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

NORO, kot vse ostalo pri FLAŠKI. A zdaj jo bodo pa še dezinformirali, ha ha poceni seveda, jojjjjjjj
Torej: Ena cena za naivne
druga cena za malo manj naivne
Vseeno pa CENA, ki nikakor ni 30 centov, kolikor je steklenica vredna

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Se enkrat posiljam naslov reklame, ki sicer ni flaska ampak
kot izgleda je iz istega gnezda.

Sami ne verjamejo v delovanje. Dokaz je propagandni film, kjer maneken ne pije tiste vode, ki jo je zajel iz mlake.


Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Morda pa so neprespane noči gospe/gospodične Marte posledica prevelikega zaupanja v delovanje stekleničke.

Ni nič narobe če uporabljate stekleničko vendar jo pred uporabo dobro operite in nalijte čistega vina, ups mislil
sem čiste vode.

Dobro pa bi bilo, predvsem zdravo za vaše potrošnike gospa(dična) Marta, če bi jim natočila čistega vina, vendar pa se bojim, da bi to ogrozilo vašo zaposlitev.

Na zgornjem posnetku se vidi, da igralec ni hotel piti
umazane vode. Ta verjetno ni imel neprespanih noči.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Se opravičujem imel sem v mislih prodajalko Marjetko ne Marto.

borut
9 - št. let nazaj

Ali ima voda spomin? Naredimo miselni poizkus.Vzemimo, da je vse to res. Torej se voda ne bi zapomnila samo tistega, kar si želimo. ampak tudi tisto, česar si ne želimo. Take vode ne bi upal piti. Sicer pa ne vem zakaj se je dama trudila z doktoratom na UL,če pa bi lahko pobrala 1.000.000 $ gospodu Randiju, ker ge že dolgo ponuja voodo-jevcem, pa ga nobeden noče pobrati.Na institutu Bion očitno še ne poznajo Randija, ker bi v nasprotnem primru že zdavnaj pobrali ta miljoček, če sodim po temah s katerimi se ukvarja. Zato dami prišepnem na uho naj si… Beri dalje »

Nejc D.
9 - št. let nazaj
Odgovor na  borut

Glede na to da je Nadi delovni mentor Igor Jerman imajo s fundacijo Randija verjetno še vedno nepozabljene izkušnje. O tem primeru tehtanja "črvjih duš" je že bilo precej napisanega v kategoriji Šund znanosti, sem imel pa priliko na ustnem izpitu pri prof. Jermanu (ja ni tiskarski škrat) o zadevi izprašati tudi sam vir. Že nekaj časa iščem termin, da o tem in predavanjih, ki se vodijo v okviru UNI LJ, napišem kakšen daljši prispevek. Morda bi bil sedaj pa res že čas…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Mladina je v petek objavila članekhttp://www.mladina.si/155771/tolazilni-zagovor/ , kjer bivši rektor prof. Pejovnik pravi, , da sta »iz doktorata dr. Verdelove objavljena dva članka«. Kje? V reviji, ki je dostopna on line in za objavo članka plačaš 1600 frankov:

http://www.mdpi.com/journal/ijms/apc

Preverila sem še citate:
v Homeopathy
http://www.journals.elsevier.com/homeopathy/

Entropy
http://www.mdpi.com/journal/entropy

http://www.mdpi.com/1099-4300/16/4/2146

En citata v International Journal of Modern Physicas B.
http://www.worldscientific.com/worldscinet/ijmpb

Citira jih Ellia Vittori (ki je tudi eden izmed
začetnikov tega pristopa).

Zato vidite je Flaška draga-objavo člankov je bilo potrebno tudi plačati.

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Mene doktorat o katerem tecebeseda ne moti posebno, bolj je momenljivo,da je ta le vrh ledene gore. Nasel sem prispevek,http://www.mladina.si/96505/znanstvena-subkultura/kjer mi je zbudil pozornost stavek:dr. Igor Jerman, strokovni direktor inštituta,hkrati pa tudi redni profesor biološke evolucije,teoretične biologije, etike znanstvenega raziskovanja inznanstvene metodologije na Univerzi v Ljubljani.Najbolj seveda izstopa etika znanstvenega raziskovanja. Izbral sem dve porocili testiranja tega istega instituta Bionhttp://www.bion.si/images/Bion_porocila_testiranj/Porocilo_Bosanske_piramide_povzetek.pdf,da ne govorim ohttp://www.bion.si/images/Bion_porocila_testiranj/Porocilo_Flaska.pdfkjer je certifikat pridobila vodica. Kdo ve koliko uporabnikov vodice je bilotako ali drugace oskodovanih,ker so zaupali etiki znanstvenega raziskovanja pri podelitvitega certifikata. Entropija biopolja??Ze danes je tezko lociti znanosti od navideznh, kot se je izrazilRichard Feynmann cargo… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Daj ne jokaj no – bodi pragmatičen !
To je samo še ena od oblik tržnega gospodarstva. Lahko tudi drugače: Neumni množici ne moreš prodati pametnih stvari. Prodajaš torej to kar množica rada sprejme in uspeh je zagotovljen, ovce pa dobijo svoj spomin.
Če torej nočeš biti ovca, ne blejaj – pojdi svojo pot in se smej.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Francl in Maks sta pri "Obrščaku" že šetič naročila viski z ledom in še vedno ne razumeta, zakaj se led ne segreje, ampak se topi. Viski ima temperaturo 25° C, led pa 0° C.Pojav lahko razložimo na enostaven način: Led se SPONTANO topi, ker so molekule v tekočini bolj svobodne, povečata se nered in entropija. Kaj pa se zgodi, če viski homeopatsko potenciramo in pripravimo raztopine s faktorjem 100C. Viski 100C z ledom postrežemo Franclu in Maksu. Na prvi pogled se zgodi isto led se ne segreje temveč se ponovno topi. Kako pa sta odreagirala na tak pripravek Francl in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

No, čisto brez teže demšarjev ARRS vseeno ni. Agencija namreč prisega na točkoslovje, ki ga malikuje v nebo. Tako tudi za Verdelovo velja, da ji objava odpira prosto pot do dokorata, vsebina je drugorazredna. Povsem enako vrednoti ARRS raziskovalno delo, vsebina se v točkah izgubi.
O sami temi pa menim, da bi lahko bila načeloma v redu, vendar… če ugotavljaš nekaj zelo nenavadnega, česar drugi pred tabo niso odkrili, je na tebi, da izvedeš tako kvalitetne poskuse, da ovržeš vsak sum namerne ali nenamerne napake.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ko sem napisal, da Demšar nima nič pri tem, sem imel v mislih tistih 8 MRjev, ki jih je Jerman mentoriral. Zadnji izmed njih je začel z doktoratom leta 2002, ARRS je bila ustanovljena 2003.

Tudi se ne bi strinjal, da objava odpira prosto pot do doktorata – objavo zahtevajo univerzitetni pravilniki, o doktoratu pa odloča izključno komisija. Ki lahko reče tudi ne, kot je v tem primeru rekla prva komisija.

Da bibliometrija obrodi čudne sadove, se vsekakor strinjam, ampak niti pri tem doktoratu, niti pri ostalih Jermanovih, ARRS ne nosi nobene krivde.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Se strinjam, daje pa ARRS nepravi zgled, češ, če je sprejeto v objavo je gotovo v redu.

Mare
9 - št. let nazaj

Hm, zanimivo. O kolikih Gb na liter pa je tule govora? Ker USB ključke vsepovsod zgubljam, bi raje s kantico okoli hodil?

rx170
9 - št. let nazaj

Zakaj potem vsa ta bibliometrija in zahteve po objavah, če pa te nič ne štejejo in lahko neka komisija čisto arbitrarno odloči o nekem doktoratu. Originalna komisija je morala imeti prekleto dobre argumente, da je odločila tako kot je. Še posebej, ker je pogoj za pristop k zagovoru pozitivno poročilo članov komisije za oceno in to je očitno bilo pozitivno. Če so tudi člani bili isti, potem je originalna odločitev skrajno nenavadna.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Novinar Uroš Škerl Kramberger je v članku Odkrivanje vode na ljubljanski univerzi res neobičajno šlampast (http://www.dnevnik.si/slovenija/odkrivanje-vode-na-ljubljanski-univerzi): V uvodu napiše: "Doktorska disertacija mlade raziskovalke Nade Verdel, ki razkriva “nove” lastnosti vode in se pri tem dotika homeopatije …" Nato v drugem odstavku: "V doktoratu homeopatija sicer ni nikjer izrecno omenjena, a raziskovanje Nade Verdel nedvomno sega na to področje." Kako lahko najprej napiše, da se doktorska DOTIKA homeopatije, nato pa da HOMEOPATIJA V DOKTORATU NI NIKJER OMENJENA!! Nato pa celo trdno in poznavalsko ter 100 % zaključi "raziskovanje NEDVOMNO sega na to področje. Še hujša pa je trditev novinarja: "…. lastnosti… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Po tem prerekanju človek dobi občutek, da doktorat govori o informirani flaški. Se mi zdi, da govorite o hruškah, Verdelova pa je raziskovala jabolka. Kot da bi bila kužna, ker je zaposlena na Bionu, ki med drugim prodaja tudi informirane flaške. Pa objavo je morala plačat? Kdo pa plača recenzente pri drugih revijah? Farmacija? Za nenavadne lastnosti vode ta ziher ne bi plačevala recenzentov in vsi bi se strinjali tukaj. Malo spominja na daljni srednji vek ta debata, ko je nekdo neumorno iskal dokaze za to, da se Zemlja vrti okoli Sonca, pa Cerkev ni dala recenzenta, ker je Bog… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Daljši pogovor s prof. dr. Jermanom na Vašem kanalu (14.4.2014), kjer govori o delu v zasebnem inštitutu Bion d.o.o.:
http://www.vaskanal.com/arhiv-oddaj/video/3907/Va%C5%A1-krog:-Igor-Jerman,-14–april-2014.html

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Po ogledu tega pogovora sem dobil idejo za nov temo doktorata: Struktura in lastnosti kamna miru (področje Materiali). Voda je sedaj očitno že raziskana. Potrebujem samo še MRja-to pa meji pa na čudež..

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spoštovani anonimni,

S tako opisanim sistemom si pa res ni mogla kaj prida pomagati, kaj šele testirati delovno hipotezo.

Lep pozdrav,

Marija Bešter-Rogač

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spoštovani anonimni 25 april 2014 22.00Napisali ste: »termin epitaksija je splošno priznan v vedi o materialih (http://en.wikipedia.org/wiki/Epitaxy)«.Termin ni le splošno »priznan«, ampak se uporablja v tehnološko pomembnih postopkih. Kot je lepo opisano v Wikipediji, pa je za epitaksijo potrebna kristalna struktura, torej trdna podlaga, na katero se nalaga izbrana snov (najpogosteje iz plinske faze) oziroma raste tako, da se ohranja kristalna struktura podlage. Epitaksialne plasti torej kristalno strukturo prevzamejo od podlage. Kaj pa pomeni epitaksija med dvema snovema, ki sta v tekoči (kapljevinski) fazi? V tezi se uporabljata dve vrsti epitaksij, mehanogena in elektrogena. Pri nobeni od obeh si ne… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovani »Anonimni«,

Ali mi morda lahko Vi ali kdorkoli drug razloži na podlagi česa je Nada Verdel (v poglavju 5.1.8 – Ali so rezultati uporabni tudi v biologiji?) zapisala tako zelo revolucionarno trditev:
“Predvidevamo, da je avtotiksotropija vode, ki jo nakazujejo presežne prevodnosti staranih vodnih raztopin, razlog za nastanek življenja.”
Zares ne razumem, za poduk se vnaprej zahvaljujem.
Lep večer,
dr. Urša Opara Krašovec

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovani dr. Urša Opara Krašovec in dr. Marta Klanjšek Gunde,

v dr opisuje epitaksijo s topljencev in hidrofilnih površin na strukturo vode. Več o urejanju vode ob hidrofilnih gelih v heksagonalne strukture, o H3O2, o dokazih in predvidevanjih ter možnih posledicah piše Gerald Pollack v knjigi z 2013 The fourth phase of water (eno od njegovih predavanj npr. The Fourth Phase of Water: Dr. Gerald Pollack at TEDxGuelphU). Razlika je med predvidevanjem in trditvijo.

Veliko užitkov ob branju in poslušanju njegovih predavanj vama želim!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovani “Anonimni”, Še naprej prebiram doktorat in poskušam osvojiti zanstvene termine, ki se uporabljajo v nenavadnih zvezah. Žal mi tudi prof. Pollack ni pomagal razrešiti uganke kateri rezultati meritev so bili osnova za zapis trditve v doktoratu: “Predvidevamo, da je avtotiksotropija vode, ki jo nakazujejo presežne prevodnosti staranih vodnih raztopin, razlog za nastanek življenja.” Kako lahko iz rezultatov presežne prevodnosti staranih vodnih raztopin sklepamo na avtotiksotropijo vode? Kakšno povezavo ima to z razlogom za nastanek življenja? In da mi je še manj jasno med drugim so v doktoratu povzeta dela Vybiral-a in Voničk-a (2007) in navedene trditve:Odvisnost avtotiksotropnih lastnosti od… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spostovani, omenjen doktorat bo gotovo postal drugi sveti gral. Kot je razvidno iz komentarjev je v njemu skrita skrivnost nastanka zivljenja – ta skrivnost pa je nekaj kar presega razum nas obicajnih neposvecenih ljudi. Jezus je ustvaril iz vode vino. Nadja pa je ustvarila iz vode zivljenje. In to brez ene same jedrske reakcije. F. Podmiloscak

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Dragi "vseznalci", jaz se ne bom spuščal v podrobnosti disertacije, ker ne vem veliko o stvareh, o katerih avtorica piše.Upam pa si trditi, da je bila zelo pogumna, saj se je lotila zelo zahtevnega in verjetno precej "spolzkega" interdisciplinarnega področja med biologijo, kemijo in kvantno fiziko. Vsekakor ji čestitam za pogum in vztrajnost – če drugega ne, je uporabila celo kopico najrazličnejših virov, zato sem prepričan, da so pri nas in tudi širše zelo redki strokovnjaki, ki so dovolj kompetentni za strokovno presojo in oceno takega dela.Na žalost je vse več znanstvenikov in strokovnjakov (še poseben nazadnjaški so zdravniki in… Beri dalje »

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Vem, da ne bo nic pomagalo, ampak vseeno bi Franciju priporocil knjigo
Simona Singha in Edzarda Ernsta, Zdravilo ali slepilo.

Vse to me mocno spominja na kreacionizem, ker jim noben znanstveni dokaz ne more do zivega.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovani g. Borut,
z veseljem bom prebral knjigo, ki jo priporočate.
lp fr

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Na zalost samo pogum ni dovolj. Je pa lepo, da ste ze na zacetku komentarja priznali, da o tej temi ne veste veliko. Iz zapisanega je to precej ocitno…

Dr. Demedjejev
Dr. Demedjejev
9 - št. let nazaj

Spoštovani vsi prisotni, z zanimanjem sem prebral članek, doktorat in vse komentarje. Moram priznati, da cenim to debato, še zlasti skozi prizmo strukturnega akademskega nivoja. Naj jo temporalno dopolnim le s kratkim komentarjem, ki ga utegnem nadgraditi, ko bo čas to dopuščal. S svojimi kolegi v Vladivostoku že leta preučujemo spominske lastnosti vode, imamo že izdelane spominske celice na osnovi destilirane vode, ki povsem nadomeščajo sodobne polprevodnike, ki jih prekašajo po kapacitetah in dostopnih časih za faktor 13,4 do 15,1. Obeta se torej prava revolucija uporabe endogenih spominskih lastnosti te sicer preproste molekule, ki pa zaradi ne čisto pojasnjenega čudeža… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spostovani dopisovalci in predvsem velecenjeni doktor Demedjejev. Prav vesel sem, da ste podali svoje dragoceno mnenje o tej zelo zanimivi in vselej aktualni problematiki. Ko sva se leta 1999 srecala na kongresu v St. Petersburgu ste govorili o faktorju 8.7, ce se ne motim. Ker gre za eksponentno skalo meji vse kar presega 12.63 na znanstveno fantastiko, od srca cestitam. Navedene vrednosti ste gotovo dosegli z rezonancno fluktuacijo vodikove vezi hiperpodhlajene vode v visjih dimenzijah. Z epitaksicno vtisnjenimi informacijami pa bi gotovo podoben efekt dosegli ze pri visjih temperaturah in nizjih dimenzijah. Torej bi izsledki doktorata gotovo prinesli dodatno aplikativno… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Verjetno je namen, da se kritika na podlagi argumentov ustavi.

veselje1
9 - št. let nazaj

Spoštovani, v zvezi z eminentnim doktoratom se ponovno oglašam. Vsem nejevernim Tomažem priporočam, da si preberejo knjigo: "Our Mathematical Universe" avtorja Maxa Tegmarka, uglednega profesorja na univerzi MIT. V njej avtor trdi, da je naše vesolje le eno izmed številnih vesolij v multiverzumu – vesolja se seveda med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Zadnje raziskave prof. Vitalija Vasiljeviča Pleškova sodelavca prof. Demedjejeva, kažejo na to, da lahko ena sama molekula eksistira "biva" v več vesoljih hkrati – to pa je lahko razlaga za epitaksično vtisnjen spomin. Z enostavnim mehanskim modelom vode na osnovi togo vpetih vzmeti usmerjenih v obliki logotipa znamke… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Сэр, по отношению к выдающимся докторской повторно рекламы . Все неверующий Томи рекомендуем вам прочитать книгу : «Наша математическая Вселенная " Автор Max Этот выдающийся профессор в Массачусетском технологическом институте . В ней автор утверждает, что наша Вселенная является лишь одним из многих вселенных в multiverzumu – Вселенная , конечно, взаимосвязаны и дополняют друг друга. Недавние исследования профессор . Виталий Васильевич Плескова доцент . Демент , предполагая, что одна молекула существует " обитает " в множественных вселенных , в то же время – и это может быть объяснением epitaksično встроенной памяти . Простой механическая модель воды на основе жестких установленных… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Mama Mici je na okensko polico položila lonec vode. Čez nekaj tednov pa je presenečeno ugotovila, da je vode v loncu veliko manj. Le kaj se je zgodilo z vodo se je vprašala in začudeno popraskala po glavi. Mi pa vemo kaj se je zgodilo z vodo, razigrane molekule so odplesale v paro, kjer se počutijo bolj svobodne in manj utesnjene kot v tekoči fazi. Nered in entropija sta se zopet povečala. Kaj pa se zgodi, če vodi z elibratorjem vtisnemo informacije kromoelektrodinamičnega parcialnega kvantnega polja. Takšna voda je na prvi pogled povsem enaka vodi, ki jo je mama Mici… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Povezava na dropbox – ne deluje!?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Kakovost v vodo epitaksično vtisnjenih informacij nalažje z radiostezijskim testom. Izvedba testa:1. Vodo, ki jo želimo preveriti natočimo v informirani kozarec injo pustimo stati 10 minut, da se informacije ekvibalansirajo – v tem primeru nikakor ne smeš uporabiti elibratorjasaj se pri tem parcialno ukrivi kromoelektromagnetno kvantno polje. 2. V desno roko vzamemo radiestezijsko nihalo in ga držimo nad kozarcem, v katerem je voda. Pri tem vzdržujemo temperaturo na 3 decimalna mesta natančno. 3. Nihalo začne krožiti v smeri usklajenega presežka elektronskega spina vodnih molekul. 4. Preštejemo, koliko krogov je opravilo nihalo, preden je začelo krožiti v ravni črti. 5. Z… Beri dalje »

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Dragi neznanec pozbli ste, da ce zelite, da poizkus uspe, morate
v to verjeti. Ce ne verjamete poglejte
http://www.s12.si/component/seyret/?id=378&task=videodirectlink

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Ravnokar se mi je preko Viber-a direktno iz Vladivostoka oglasil dr. Franci Podmiloščak podoktorski raziskovalec na tamkajšnjem inštitutu. Opozoril me je, da je pred časom k njim prebegnil Yung Byon Kim upokojeni profesor z oddelka za okoljsko kemofiziko Univerze Kim Il Sung v Pjongjangu. S seboj je pretihotapil zajetno dokumentacijo, ki potrjuje naše sume, da je za večino kemičnih sledi v ozračju (Chemtrails) odgovorna severno korejska vlada. Postopek za izdelavo sledi, ki ga je razkril upokojeni severno korejski upokojeni profesor je dokaj zapleten in zahteva tehnologijo, ki so jo trentno sposobni izdelati le v Severni Koreji, postopek je zanimiv in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Je vsem tem "znanstvenikom" doktorate podelil rektor Svetlik?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ma kdo so ti modeli. Kr neki.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ta Podmiloscak je gotovo bivsi Jermanov student. Tudi njemu je gotovo Svetlik podelil doktorat. Hribernik pa je gotovo nek zblojen psihopat – oz homeopat. Saj pravim gliha vkup striha. Ha ha ha

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ne se hecat dragi moji! Gre za kubistično ero – zato dodajam:
Dva sedita pod drevesom, eden ima teto v Ameriki, drugi pa ima rdeče nanožne štunfe iz razprodaje v Lidlu. Med seboj sta v kvantni koherenci višjega reda, saj med njima kroži (n!) enakovrednih kloniranih molekul, ki so avtotiksotropno urejene v spodoben gel, ta pa je v stanju, ko je utrpel dolgoživo mehanogeno epitaksijo! Toplota mešanja se vzdržuje preko termometra na 5 decimalk natančno.
S tem izčrpnim opisom trenutnega stanja duha čestitam vsem Hribernikom, Podmiliščakom, Demendjajevim in podobnim veleumom, ki se uspemo izražati na tako prefinjen znanstveno obogaten način!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Bong, brat bong!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

ne BRAT ampak kvečjemu SESTRA

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kaj takšnega! A na wearechange.xxx že vedo za to informacijo? Če ne, jih takoj obvestite, da bodo šarlatani in teoretiki zarote vseh dežel na tekočem.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

BTW: ime Nada Verdel se pojavlja v soavtorstvu s Prof. Pejovnikom pri večih COBISS zapisih. Mogoče koristen podatek za vse, ki ne poznate ozadja zgodbe, kako lahko rektor univerze s svojimi akcijami "za naše" povozi odločitve znanstvenih komisij in tako ULJ splavi svoj prvi homeopatski doktorat.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

NASTANEK KOZMOSA IN ŠTIRI OSNOVNE FIZIKALNE SILE Kozmos je nastal kot posledica dinamične napetosti med Absolutom in slučajnostjo. Absolut je sicer večen, neskončen in popoln v območju smisla, vendar je v slučajnosti, ki je njegovo logično nasprotje, njegova moč omejena z nesmiselnostjo slučajnosti. Slučajnost je obstajala kot naključna potencialna valovna funkcija, ki jo je volja Absoluta udejanila v multidimenzionalno opno prostora/časa, v kateri je nastalo vesolje. Materija kozmosa je produkt dinamične napestosti med Absolutom in silo slučajnosti. Sila slučajnosti se izraža skozi osnovne fizikalne sile, ki držijo materijo skupaj, da se ne razprši nazaj v Absolut: močno jedrsko silo, šibko… Beri dalje »

Peter V. Marinkov
Peter V. Marinkov
9 - št. let nazaj

Bog daj. Torej, ce prav razumem zgornji zapis bo sel svetovni razvoj v smeri pridobivanja ultra cistega kvantiziranega vakuuma, s katerim bo dokoncno resena energetska kriza. Resitev je torej na dlani, cista energija iz vakuuma – vendar se poraja resen dvom ali bo naftni lobi dovolil razvoj tehnologije vakuuma. Lep pozdrav, Peter V. Marinkov

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

"Na uglednem znanstvenem internetnem blogu Kvarkadabra so se v preteklih tednih pojavile ostre kritike tako doktorata kot ravnanja univerze. Verdelovi očitajo, da je preučevala lastnosti vode, ki z uporabljenimi raziskovalnimi metodami sploh niso dokazljive. V pogovoru za Dnevnik je profesor Dušan Hadži s Kemijskega inštituta, ki lastnosti vodikovih vezi v molekulah vode preučuje že šestdeset let, pojasnil, da trajno spreminjanje lastnosti vode, kot ga predvideva homeopatija, tudi ob najsodobnejših raziskovalnih postopkih ni utemeljeno, kaj šele, da bi ga bilo mogoče dokazati. Nekateri naši sogovorniki iz naravoslovnih vrst, ki zaradi občutljivosti tematike niso želeli biti imenovani, pa so nas opozorili, da… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

"Informirani" doktorat tudi na RTV SLO: http://ava.rtvslo.si/#ava2.174293316 (Prvi Dnevnik RTV1 04.09.2014 ob 13h).

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Menda bo 11. septembra promocija-učinek na svet gotovo ne bo tak, kot dogodki na ta dan pred 13 leti! Morda so pa tudi ti datumi "informirani":
11 september 13 let kasneje..

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Igor Jerman je v oddaji povedal, da so negativni odzivi sholasticne narave, da temeljijo na nekih prepricanjih,
ne pa na ponovljenih eksperimentih.

Mislim, da njihovo prodajanje
informirane vodice in certifikatov entropije biopolja,
temelji na prepricanju in to na prepricanju v denar, ki
kot vemo, dela cudeze.

Zakaj Igor Jerman ne pobere Randyjevega miljona?
Zakaj si ne pogleda?


in se malo zamisli

S stavkom, ki ga je Igor povedal na televiziji,
se popolnoma strinjam le
'so negativni odzivi' bi moral nadomestiti z 'je nacin kako se zagovorniki branijo'.

Sem morda kaj spregledal?

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ne morem se znebiti, obcutka, da je Igor Jerman v nekem smislu uporabil deklico Nado Verdel, za promocijo svoje stroke. Sem morda kaj spregledal? Glede na to, da je njej naredil s tem precejsno skodo, njegova stroka pa bo v oceh zagovornikov postala le se bolj legitimna. Nadi bi priporocil, da gre delat se en doktorat to pot naj bolj skrbno izbere temo, (mislim, da ji ne bo tezko, saj se je pri tem gotovo ze mnogo naucila), sicer bo za vse case obsojena na delokrog, ki ga doloca njen mentor. Nada misli na svojo prihodnost!! Morda bo bralce tega… Beri dalje »

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Popravek k prvemu delu moje objave

S stavkom, ki ga je Igor povedal na televiziji,
se popolnoma strinjam, le
'so negativni odzivi' bi moral nadomestiti s 'so nacini kako se zagovorniki branijo'.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

…ja, ja, zanimiva ta raziskovalna naloga osnovnošolcev iz Prevalj. Mlade je treba pravočasno "informirati", preden doumejo čar in tegobe naravoslovja.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Iz bloga Nade Verdel je razvidno, da si je temo doktorata sama izbrala.
http://nadaverdel.blogspot.com/

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Meni pise na njeni strani NI OBJAV
???

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Očitno je objavo odstranila, verjetno z razlogom.
V uvodnem delu je bilo zapisano, da jo že od otroštva zanima kako delujejo homeopatskih pripravki. To navaja kot razlog zakaj je prosila prof. Jermana in prof. Bukovca za mentorstvo pri doktorskem delu.

Sicer pa danes nov članek na to temo v Dnevniku
http://www.dnevnik.si/slovenija/ce-se-doktorat-zacne-se-tudi-konca

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Morda je bil uvodni del razlog, da je umaknila besedilo. 😉

Zakaj toliko besed okoli tega doktorata. Naj svoje trditve nedvoumno dokaze in pobere Randijev miljoncek, pa bo zaprla usta kritikom.
V tem primeru bi verjetno lahko kandidirala za Nobelovo nagrado.
Ce jo na slovenskem ljubosumni ozkosrcnezi ovirajo, lahko svoje izsledke poslje v objavo v revijo Nature, kot je to storil Benveniste.

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Iz dnevnika
http://www.dnevnik.si/slovenija/ce-se-doktorat-zacne-se-tudi-konca

Verdelova domneva, da če vodo pustimo stati v posodah, spremeni fizikalne lastnosti ter postane »gostejša in bolj viskozna«.

O kakšnih posodah je govora? Je to Flaška?
Ali velja to čisto splošno?
Če je voda gostejša, potem je pri enaki masi tudi prostornina manjša.

10. september 2014 13.10

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Po protokolu Nade Verdel so to steklene posode, ki jih z mehanogeno epitaksiji informira. Po domaće povedano, Nadabje z lesenim kladivcem 10 krat udarila po posodi, da je bilo slišati lep zven. Ne to ni šala! Tak je zapis v njenem protokolu.

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj

Ali so bile posode iz natrijevega stekla in je z udarjanjem uspela izlužiti nekaj natrija v vodo. Samo 10 udarcev se mi vseno zdi premalo.
http://www.opednews.com/articles/Homeopathy-A-Touch-of-Gla-by-John-Moffett-100529-902.html

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spoštovani profesor, iz vaših zapisov vidim, da se obešate na besede nekompetentnega novinarja, ki sodeč po njegovih zapisih sploh ne ve in ne razume, za kaj gre v vsej zadevi doktorata, niti ga ni prebral. Predlagam, da ga vsaj vi, glede na svoj akademski status in ne delate zaključkov na podlagi zelo slabo napisanih novinarskih člankov. Ostanite zvesti znanosti.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ta doktorat ni znanstveno delo, gre za psevdoznanost in potrjevanje teorije,ki je bila že ovržena. Norija je, da je dokazovala nekaj kar z znanstvenimi metodami ni možno dokazati. In kot pravi sama je dokazala, da ni dokaza.
Poročanje novinarja Uroša Škerla pa je na višjem nivoju in bolj korektno v primerjavi z zapisi v doktoratu.

Borut Jurcic Zlobec
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

To pisanje se mi zdi zelo dragoceno.
zato še enkrat objavljam nasov, da ga ne bi spregledali.

http://www.opednews.com/articles/Homeopathy-A-Touch-of-Gla-by-John-Moffett-100529-902.html

SCORPIO
9 - št. let nazaj

POMAGAJTE PRI SOUSTVARJANJU SPLETNE STRANI
FLAŠKA – PREVARA

http://www.flaška.eu/

Kineto
Kineto
9 - št. let nazaj

Pravkar sem doktorsko disertacijo prebral. Menim, da delate avtorici krivico in sem presenečen, da je celo na Kvarkadabri niste prebrali sami! Avtorica je delo napisala znanstveno zelo korektno, njena glavna ugotovitev pa je, da spominskih lasnosti ni. Napisala je sicer, da je to rezultat v okviru omejitev eksperimentalnih postopkov, ki so na voljo, a jaz vse skupaj razumem kot zelo zadržano (pravilno za znanstvenika) zavrnitev obstoja spomina vode na podlagi meritev in splošne teorije, in to je to. Tudi jaz sem nasedel in verjel, da je avtorica dokazovala obstoj spomina vode in “delovanje” homeopatije, a to sploh ni res! Odstop… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Nada Verdel je zaposlena na inštitutu Bion, na katerem naj bi izvedli obsežno raziskavo o delovanju Flaške, certificirajo pa tudi druge podobne izdelke: http://www.bion.si/sl/testiranje-in-certificiranje/vsi-prejemniki-certifikatov

Pod okriljem inštituta deluje tudi Akademija zdravilstva, na kateri potekajo predavanja o homeopatiji in čudežni vodi.

Za laika vse skupaj z doktorskimi nazivi zaposlenih deluje dokaj prepričljivo, družboslovni skeptik v zgoraj navedenem vidi prodajanje megle, naravoslovci in strokovnjaki s tega področja, pa bi morali biti tisti, ki se ne bi le distancirali od zadeve (morda spornega doktorata), ampak tudi pojasnili svoje stališče.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Kolegi so me opozorili, da sem v disertaciji gospe Nade Verdel večkrat omenjena, zato se mi zdi, da moram zapisati tole pojasnilo: Z dopisom z dne 9. 10. 2012 sem bila obveščena, da me je Senat Univerze v Ljubljani na predlog rektorja prof. dr. Stanislava Radovana Pejovnika imenoval v posebno komisijo za preučitev gradiva v zvezi z doktorsko disertacijo mag. Nade Verdel. Svoje (dolgo) poročilo sem zaključila takole: "Pojmi kot npr. epitaksija, avtotiksotropnost, molekulska informacija itd. so mi popolnoma neznani, jih ne razumem in jih pri svojem raziskovalnem delu še nikoli nisem srečala. Poznam pa nekatere metode, s katerimi se… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

To je pa en od najboljših komentarjev o doktoratu, ki se ukvarja z informirano vodo. Prof. dr. Marija Bešter-Rogač je napisala le tisto, za čemer stoji. Kapo dol!
Jaz ne razumem niti naslova doktorata. Zato pa se tudi ne podpišem.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Očitno pa prof. dr. Marija Bešter Rogač ni bila edina pozvana, da poda strokovno mnenje v tej zadevi.V zapisniku 29. seje senata UL z dne 26.06. 2012 namreč piše:"Senat UL sprejema informacijo o pritožbi mag. Nade Verdel in na predlog rektorja (prof. S. Pejovnik) imenuje posebno tričlansko skupino v sestavi: prof. dr. G. Anderluh, BF, prof. dr. M. Bešter Rogač, FKKT in doc. dr. J. Mavrija, KI, da skupaj z rektorjem prouči zadevo in poroča senatu, ki bo na naslednji seji sklepal o pritožbi. Pravni vidik zadeve bo proučil prorektor prof. dr. M. Juhart."link na zapisnik:http://www.uni-lj.si/o_univerzi_v_ljubljani/organizacija__pravilniki_in_porocila/organi_univerze/senat/2013070816464360/Zapisnika 30. in 31. seje,… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovana prof. Marija Bešter-Rogač1. termin epitaksija je splošno priznan v vedi o materialih (http://en.wikipedia.org/wiki/Epitaxy)2. tiksotropija je reološka lastnost (http://en.wikipedia.org/wiki/Thixotropy)3. Nada ni merila prevodnosti vode, ampak prevodnost vodnih raztopin z vsaj 2 * 10E-4 mol/l ionov, kar niso ekstremno razredčene raztopine. Poleg tega uporablja merilno celico, ki je bolj primerna za razredčene raztopine kot vaših devet kapilarnih celic (katerih konstante navaja v dr), saj ima nižjo konstanto. Svoje sklepe je osnovala na 100 % povišanih prevodnostih pri napaki meritev +-1,6 %.4. Vsak doktorand mora za odobritev teme natančno napisati, kaj točno bo delal in kako. 5. V svojem delu piše, da… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovani anonimni,

najlepša hvala za poduk. Škoda, ker se niste podpisali, da bi mi tudi v bodoče pomagali razjasniti kako težavo. Očitno pa veliko izkušenj z meritvami prevodnosti nimate, sicer bi opazili, da je v poglavju 3.2.3.1 sistem opisan popolnoma napačno. Žal teksta nisem imela možnost popraviti.

Lep pozdrav,

Marija Bešter-Rogač

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spoštovana prof. Marija Bešter Rogač,

V poglavju 3.2.3.1 je opisala zgolj sistem za merjenje prevodnosti, s katerim si je pomagala pri izbiri komponent za nakup novega sistema za merjenje prevodnosti. Pri njenem dr je bistven ta novi sistem, s katerim je testirala delovno hipotezo.

Lep pozdrav!

Lep pozdrav!