Na ARRS so od začetka julija letos na voljo podatki o primerjavi raziskovalne uspešnosti Slovenije z EU.  Recimo, slovenski raziskovalci objavijo skoraj dvakrat več objav kot je povprečje EU (preračunano na milijon prebivalcev), vrhunskih objav v zgornjem 1% po citiranosti pa je le malo pod povprečjem EU (89%).

Prav impresiven je tudi pospešek v financiranju raziskav v letih po 2007 (bruto izdatek izračunan glede na BDP)

In porast naj bi bil v izdatkih za raziskave in razvoj v poslovnem sektorju. Nekako vse skupaj nasprotuje anektodičnim pričevanjem, kako škripa v slovenski industriji in da ni vlaganj v razvoj. Od kod torej ta porast (tj. v katerih podjetjih)?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Sredstva investirana v poslovnem sektorju so ostala konstantna ali pa malo rastla, BDP je padel. Zato porast v odstotku BDP. Sredstva brez poslovnega sektorja so se gibala nekje skupaj z BDP.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Samo naglas razmišljam… a so mogoče centri odličnosti tale anomalija? Vem, da so bili eni problemi glede klasifikacije – ali je mogoče, da so jih podtaknili v poslovni sektor in tako prikazali tako veliko rast?

Mare
10 - št. let nazaj

V gospodarstvu je bilo v zadnjih letih veliko MRjev iz gospodarstva (čeprav marsikdaj so v gospodarstvu le na papirju). Zaradi sprememb v financiranju iz evropskih strukturnih skladov je bilo ustanovljenih kar nekaj razvojnih centrov d.o.o., kamor je šlo kar nekaj raziskovalcev. Nekateri so spet bolj na papirju (npr. dipl. inž., ki prej niso bili člani raziskovalnih skupin, sedaj pa so zaradi kvot in sofinanciranja). V krizi se gospodarstveniki ozirajo naokoli in iščejo denar. Raje denar EU kot odpustiti inženirje.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Tudi jaz samo ugibam: če se ne motim je z letom 2007 začela veljati nova davčna olajšava za vlaganja v RR. Podjetja so verjetno v določeni meri fleksibilna pri tem ali delo določenega inženirja prikažejo kot RR, in če se jim to izplača, ga bodo.

Izdatki pa so zrasli za okoli 350M na leto, tako da CO, MR iz G, EU projekti in podobno tukaj gotovo niso mogli znatno prispevati.