Kot čivkajo že ptiči – jutri ob 9h zjutraj bo prenos dveh predavanj v CERNu, kjer bosta kolaboraciji CMS in ATLAS predstavili rezultate iskanja Higgsovega bozona (in kot vsi pričakujemo tudi naznanili njegovo odkritje, oziroma odkritje novega delca – ali je to res Higgsov bozon bo potrebno potrditi še z nadaljnimi meritvami).

Včeraj je Fermilab z zadnjimi analizami CDF in D0 za manj kot 48 ur nekoliko preusmeril pozornost z LHC. V seminarju sta namreč kolaboraciji s podatki sedaj že nedelujočega Tevatrona objavili 2.9 sigma indikacijo za obstoj Higgsovega bozona (in tako za 0.1sigma zgrešila magičnih 3.0sigma, ko bi po folklori lahko govorili o dokazu za obstoj). Sporočilo za javnost je navoljo tukaj, znanstveni podatki pa tukaj.

Sicer se je o pričakovanjih razpisal tudi Dnevnik, in pridobil tudi kar nekaj citatov slovenskih fizikov – predvsem teoretiki smo bili bolj zgovorni, saj nas ne veže zaveza k molku izven kolaboracij.

Na IJS tudi pripravljajo za jutri ob 9. uri  v veliki predavalnici prenos predstavitev zadnjih rezultatov raziskav iskanja Higgsovega bozona iz cerna, vse skupaj pospremljeno s komentarji slovenskih raziskovalcev (ki bodo tudi odgovarjali na vprašanja).

Če vam ne uspe priti na IJS je tukaj direktna povezava na webcast s CERNa

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Sašo Dolenc
11 - št. let nazaj

Je kar čustveno v živo gledat prenos iz Cerna. Nekateri v publiki so si, če sem prav videl, brisali solze, ko se je na ekranu izpisal 5 sigma :)))

Je pa zanimivo, kako vsi poudarjajo, da je to šele začetek…