Kolaboracija BaBar je minuli mesec predstavila rezultate meritve leptonske univerzalnosti pri razpadih B mezonov. Leptonska univerzalnost pomeni da se vse tri generacije leptonov enako močno sklapljajo z  nosilci šibke interakcije (to je, tako elektron kot mion in tau čutijo enako elektrošibko silo). Leptonska univerzalnost je osrednji del simetrične strukture standardnega modela in je bila izmerjena z natančnostjo približno 1 proti 1000 v procesih s prvima generacijama kvarkov.

Rezultat kolaboracije BaBar se razlikuje od ostalih meritev ker gre tu za procese s tretjo generacijo kvarkov. Meritev kaže, da je v tem primeru razpad v končno stanje s tau leptonom bolj pogost, kot bi pričakovali v standardnem modelu. Do tega bi lahko prišlo zaradi kvantnih korekcij pri izmenjavi virtualnih novih stanja, npr. pozitivno nabitega delca (lahko iz dodatnega higgsovega delca, ki ga ni v standardnem modelu).

Menda lahko danes pričakujemo izjavo za javnost od SLAC (Stanfordski center za linearni pospeševalnik). Prvi teoretični članek o rezultatu je spisala Ljubljanska skupina (vključno z mojim prispevkom). Članek je na voljo tukaj. Zanimivo bo izvedeti, kaj bo o meritvah imela povedati konkurečna kolaboracija Belle na Japonskem (z velikim prispevkom slovenskih eksperimentalcev).

Dodatek: Izjava za javnost SLAC je na voljo tukaj.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments