Ko gre za resne stvari, dve največji politični stranki dramatične predstave za javnost pustita ob strani. Katera bo največja slovenska investicija v prihodnjem desetletju? Kako bo Slovenija odgovorila na največji globalni svetovni izziv bližnje prihodnosti, prehod v nizkoogljično družbo? Katere tehnologije bo država s poroštvi in investicijami spodbujala? Glede teh, resnično ključnih vprašanj, med največjima političnima igralcema vlada soglasje in sodelovanje.

Tako sta danes SD in SDS skupaj v parlament vložili zakon, s katerim bo država jamčila za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Termoelektrarna Šoštanj najela za gradnjo nove elektrarne na lignit.

Katera bo torej največja posamična slovenska investicija v prihodnjem desetletju? Mogoče omrežje javnega prevoza nove generacije? Ne, termoelektrarna. S katerim dejanjem začenjamo prehod v nizkoogljično obdobje? S skupnih prehodom državnega voznega parka na mala električna vozila? Z dnevom, ko vsi poslanci na glasovanje o zaupnici vladi pridejo peš, s kolesom ali vlakom? Z več kot simbolnim načrtom subvencij za izolacije domov?  Napaka, država se bo zadolžila, da bo podaljšala izkopavanje in kurjenje domačega lignita, ki izmed vseh energentov proizvede največ izpustov ogljika na enoto energije.  In katere tehnologije bo država s poroštvi in investicijami prednostno spodbujala? Bomo skoraj milijardo evrov stavili na tehnologije obnovljivih virov, kakor Nemčija, ki je tu prepoznala naslednji veliki trg? Ah ne, razvojna koalicija se strinja, da je ta milijarda nujna za preživetje načinov in tradicij Šaleške doline. Pa še toliko v stranki nas je iz tam doma …

Skratka, očitno niti ni pomembno, kdo bo zmagal predčasne. Trdno razvojno koalicijo za umret že imamo. 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

17 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ne strinjam se glede termoelektrarne, saj nihče v medijih ne pove da se s toploto iz TEŠ-a ogrevata Velenje in Šoštanj, prav tako dobijo vse tovarn v Šaleški dolini toplo vodo iz elektrarne. Nihče ne pomisli da bi ljudje zgubili delo oz. bi ga dobili z novim blokom. Človeštvo je vse preveč obremenjeno s CO2, katerega toplogredni učinek ni povsem znanstveno potrjen, poleg tega sem glede te teorije precej skeptičen že samo zaradi medvladne organizacije za podnebne spremembe. Takoj ko je posredi beseda 'vlada' ni ne diši najbolj. Glede vetrnih elektrarn in sončnih celic, se mi zdi dobro kot dodaten… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ljuba duša, kaj ti misliš, da je sranje, ki ga šprica TEŠ naokoli samo v zraku? Saj ga diha cela dolina!

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Oprosti ampak jaz sem 14 let živel v Šoštanju, in je v Ljubljani bistveno bolj onesnažen zrak kot v Šoštanju. SO2 NI STRUPEN med tem ko je CO v izpušnih plinih od avtomobilov še kako strupen in ker je brez barve in vonja še toliko bolj saj povečane koncentracije ne moremo zaznati.

Merjenje SO2 in NOx ter prašnih delcev se meri v Šoštanju na okoli 20 postajah, slovenski zakon jih predvideva samo okoli 7. Vse meritve se sproti pošiljajo v Ljubljano na neodvisno inštitut, ki na koncu meseca izda. S čistilno napravo se odstrani okoli 96% vse škodljivih snovi.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Članek se mi zdi preveč subjektivno spisan. In popolnoma zgrešen, čisto pod nivojem kvarkadabra blog-a.Prvo kot prvo, država se ne bo zadolžila čisto nič, gre se samo za poroštvo. Drugo kot drugo, gre se za nadomestni blok, in ne nov blok.Tretjo kot tretjo, ta nadomestni blok bo bolj učinkovit, ter čistejši. Lahko bomo proizvajali energijo doma, neodvisno od uvoza, ter ohranili kar nekaj delovnih mest! In to mislim, da odtehta veliko stvari. Sanjajte o sončnih panelih in vetrnicah. Slovenija je premajhna za neke vetrne farme. Rabimo vsega po malem, od JE, do TE, do vetra, vode, sonca, bio, ….Nadomestni blok… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Država se ne bo zadolžila čisto nič?! Ja, od kod pa bo prišel denar potem?!?! Ga bo SDS dala? Fantje so tam že začeli graditi, ne da bi sploh imeli odlok vlade.

(zdravapamet)

andrej
andrej
12 - št. let nazaj

Pobuda za referendum bi bila čisto na mestu.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Andrej, zakaj pa ne referendum, seveda. Ob tem bi lahko izvedli še onega v katerem bi ljudi povprašali glede obdavčitve izpustov C02. Luka mislim, da se ne reče niti "posojilo" niti "garancija", temveč "investicija". Investicija glede katere se je potrebno odločiti. Sam ne bi imel nič proti, če TEŠ takoj v celoti zapremo, kljub vsem stroškom takšnega podjema, sem namreč velik zagovornik jederske energije oziroma jederskih elektrarn. Ampak ob tem se mi zastavi tudi naslednje vprašnaje: Kam nas pelje ideologija (tu ta pojem mislim povsem pozitivno) katero lahko izčitamo iz tvojih tekstov. Kakšni (novi) družbeni realnosti nas le ta "vozi"?… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Samoovadba lobistov ali Poroštva za Teš 6 ali Mafijsko organizirana država razgledi.net

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka:ko sem se pogovarjal z zaposlenimi v teš, sem ugotovil, da je vse bilo vredu, dokler se zraven ni začela mešati politika. Sicer pa zapremo kidričevo, jesenice ter ravne, in lahko brez posledic zapremo še teš, pa še za izvoz bo elektrike!Kot je že enkrat rekel en gospod, se žal ne spomnim imena, nekako v smislu: če mislimo kaj delat, potrebujemo energijo, če pa ne mislimo nič delat, pa so še obstoječe elektrarne preveč". Termo in plinske elektrarne niso najbolj ekološke, so pa najcenejše ter najbolj prilagodljive. In kot vemo, je električno omrežje izredno dinamična zadeva. Temu sonce, veter, in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Težava Slovencev je da vsi vse najbolj vemo. Nihče ni vprašal ljudi, ki živijo v neposredni bližini TEŠ-a, če si oni želijo blok.

Prednost novega bloka je tudi v tem, kot je Gregor omenil, da je prilagodljiva. Trenutna poraba je takšna, niha med tem da obratujeta bloka 4 in 5 in med tem da je samo eden. Ugašanje in ponovno zaganjanje, ki pa ni tako preprosto kot bi prižgali in ugasnili televizor, hkrati pa tudi veliko stane.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka, da glede CO2 sem velik skeptik. Navsezadnje, je to hrana rastlin. Mene skrbi veliko drugih raznoraznih spojin in substanc, katere pa vsakodnevno vede ali nevede uživamo, in so dosti večji strup za nas in okolje.Verjamem pa dosti bolj zaposlenemu in prebivalcem šoštanja, kot pa bilokateremu politiku iz ljubljane, kateri niti ne ve, kako takšna elektrarna deluje. Sam sem namreč tudi strojni inženir, vendar ne bom trdil da se spoznam, se mi pa dosti bolj sanja kako stvar deluje, kot večini. Vem samo da so priprave potekale že kar nekaj časa brez skrbi, nato pa je politika izvohala novega grešnega… Beri dalje »

Gregor Vertačnik
Gregor Vertačnik
12 - št. let nazaj

Ker so marsikateri strojni inženirji in električarji tudi glede vremena in podnebja pogosto silno pametni, bom še sam kot človek iz "foha" pristavil svoj lonček. Kar naprej moramo drugi poslušati, kako nimamo pojma o električni energiji, a sami stalno nergate, da je "CO2" nateg, kljub temu da več kot 97 % klimatologov meni, da je za podnebne spremembe kriv človek. Očitno se na strojnem ali elektro faksu človek nauči vse in bolje kot drugod … TEŠ6 je nenavadna investicija že zato, ker živ bog ne ve, kolikšne bodo cene kuponov na izpuste CO2 že čez nekaj let. Kako hudiča potem… Beri dalje »