V alumni časopisu Stanfordske univerze je Romesh Ratnesar zbral intervjuje z nekaterimi udeleženci Stanfordskega zaporniškega eksperimenta.

What happened in the basement of the psych building 40 years ago shocked the world. How do the guards, prisoners and researchers in the Stanford Prison Experiment feel about it now?
…In 1973, an investigation by the American Psychological Association concluded that the prison study had satisfied the profession’s existing ethical standards. But in subsequent years, those guidelines were revised to prohibit human-subject simulations modeled on the SPE. “No behavioral research that puts people in that kind of setting can ever be done again in America,” Zimbardo says.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Nisem bral intervjujev, me pa je zgornje spomnilo na Žižkove besede, glede (če poenostavim), etike v znanosti, kjer je rekel, da v "zahodni znanosti" poznamo etične kodekse, ki prepovedujejo početja, recimo kot je zgornje, dočim recimo Kitajska nima takšnih omejitev. Zato bi vprašal, kakšno je vaše menje glede tega Žižkovega komentarja, torej glede različnih "etičnih pravil" v znanosti* "zahoda in vzhoda"?

*moram biti natančnejši in reči, sicer po spominu, da ko je govoril o znanosti mislil predvsem na genetski inženiring in medicino

problemi