Tokrat na Financah predstavljajo tri doktorske študente ekonomije v Amsterdamu, na Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam in Tinbergen Institute.

Je študij v Amsterdamu primerljiv s slovenskim sistemom?
Grega: Bolonjski magisteriji na Universiteit van Amsterdam so praktično usmerjeni in so skupaj z dodiplomskim študijem precej primerljivi s slovenskimi. Raziskovalni magisterij na Tinbergnu pa je na visoki metodološki ravni. Tinbergen Institute je pač vrhunski raziskovalni center in njegov namen je razvijati kader, ki bo premikal meje znanosti. Že od magistrske naloge na Tinbergen Institutu se tako pričakuje, da je primerna za objavo v mednarodnih revijah višje ravni in je tako kar velik zalogaj. Za primerjavo naj omenim, da tu nihče ne zahteva, da so magistrske in diplomske naloge vezane v črno platno in tekst urejen točno na podlagi določenega formata, kot je to v navadi v Sloveniji. Pomembni sta predvsem vsebina in dodana vrednost dela.
Timotej: Velika prednost so tudi seminarji, ki jih redno organizirajo raziskovalni oddelki. Na seminarjih, ki sem jih imel priložnost poslušati, so profesorji z univerz Harvard, Princeton, Stanford, NYU, Oxford in drugih predstavljali še neobjavljene članke in o njih diskutirali.
Janko: Glede na to, da sem ves svoj študijski čas preživel v tujini, težko dam objektivno primerjavo med doktorskim študijem v Sloveniji in tujini. Lahko pa rečem, da je na Nizozemskem odnos med profesorji in študenti izredno pristen, saj profesorji svoje študente večinoma obravnavajo kot sebi enake.
[….]
Ali se nameravate vrniti v Slovenijo?
Grega: Odvisno od ponujenih pogojev dela. Verjetno pa bom na začetku kariere vsaj še nekaj časa ostal v tujini, da si pridobim izkušnje.
Janko: Predvsem je to odvisno od pogojev na trgu dela. Dolgoročno gledano bi se vsekakor rad vrnil v Slovenijo.
Timotej: Zagotovo. Vsekakor bom ostal povezan s Slovenijo, tudi če se po doktoratu za nekaj časa zaposlim v tujini. Tisti, ki študiramo ali delamo v tujini, lahko Sloveniji koristimo tudi tako, da sposobne ljudi, ki jih spoznamo, kadar je to možno, povabimo k sodelovanju pri projektih v Sloveniji.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments