Pod tem naslovom na strani mvzt sporocajo veselo novico, da je danes vlada republike Slovenije na seji sklenila, da RS kandidira za clanstvo v cernu. Iz sporocila za javnost na mvzt

….CERN sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu. V njem dela več Nobelovih nagrajencev, sami dosežki eksperimentov v CERN pa so bili z Nobelovo nagrado na področju fizike nagrajeni že dvakrat. Uporaba njegovih zmogljivosti zelo pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. Ena najbolj znanih tovrstnih inovacij je na primer Svetovni splet, ki so ga znanstveniki v CERN razvili za izmenjavo informacij po mreži Internet….

….Včlanitev v CERN poteka dvofazno. Država najprej zaprosi za status kandidatke za članstvo, ki traja od 1 do 5 let, pred iztekom tega obdobja pa se tako CERN kot kandidatka odločata o nadaljnjem statusu države v CERN. V obdobju, ko je država kandidatka za članstvo, uživa večino pravic, razen glasovalne v organu odločanja. V tem času plačuje tudi zmanjšano članarino, ki se s časom povečuje. Od 25 odstotkov prvo leto, do 75 odstotkov normalnega prispevka države članice, vendar najmanj 500.000 švicarskih frankov letno. Če bi bila Slovenija članica od začetka leta 2009, bi njena polna članarina znašala nekaj več kot 2 milijona evrov. V skladu s tem izračunom bi torej zmanjšana članarina za Slovenijo za prvo leto (25% polne članarine) znašala okoli 516.800 evrov.

Dodatek: Izvedel sem, da je Slovenija v sredo 16.9., dan pred rokom, uspesno oddala vlogo za clanstvo v cernu.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Res, spodbudna novica.

Lahko še kaj več poveš o tem, kakšne bodo konkretne posledice za udejstvovanje Slovenije oziroma naših raziskovalcev pri delu CERN? Kolikor, seveda, se o tem že da sklepati.

zupan
14 - št. let nazaj

Na zelo kratek rok verjetno ne bo velikih sprememb za raziskovalce, bolj na dolgi rok. Podrle se bodo seveda nekatere bariere (recimo, za postoc pozicije sedaj ne bo treba kandidirati kot "nonmember", ampak kot "member fellow", torej ne bos tekmoval s celim svetom za manj pozicij ampak le s cernovsko evropo za vec odprtih pozicij). Na dolgi rok pa so seveda posledice lahko zelo otipljive, slovenski raziskovalci se lahko nadejajo vodilnejsih vlog pri eksperimentih, morda tudi kaksnega stalnega mesta (za neclanice mora recimo ze nastavitve za daljse obdobje odobriti direktno generalni direktor), itd. Bo pa v trenutku pozitivna sprememba za… Beri dalje »

Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Hvala! Torej imajo članice nekoliko lažjo pot do sodelovanja, ne pa še nujno formalno zagotovljenih mest za lastne raziskovalce?

Kakorkoli že, v vsakem primeru pohvalno, da država vidi korist v podpiranju znanosti. Hmm, tu se gotovo skriva kak pregovor: država, ki podpira znanost, zlo ne misli.

zupan
14 - št. let nazaj

Tocno tako, clanstvo ne garantira nicesar razen tega, da bo denar porabljen natanko po nacionalni osnovi glede na prispevke. Vrata so s clanstvom odklenjena, na nas (hep slovenskih znanstvenikih in na industriji) pa je, da jih sedaj tudi na stezaj odpremo. Ce malo karikiram – v principu bi sel lahko ves slovenski denarni prispevek tudi le za slovenske vzdrzevalce. A mislim, da bomo izkoristili priloznost in bo to boost tako za znanost kot industrijo.