Vesoljska sonda Cassini je na Saturnovi luni Titan odkrila nenavadno svetlo liso. Približno 500km veliko območje, ki je vidno na sliki, bi bilo lahko posledica trka asteroida ali mešanica ledu in amoniaka, bruhajočega kot vulkan iz tople notranjosti največje Saturnove lune (ki je na površju zelo mrzla, približno -180°C) . Možno pa je tudi, da gre za atmosferski pojav. Če gre za oblak v atmosferi, potem nam njegova dolgoživost in obstojnost priča o tem, da ga spodbuja neko dogajanje na površju Titana, na primer geološka aktivnost.
Znanstveniki nadalje ugibajo, da gre morda za odsev s Titanovih tal, ki bi ga naj povzročal led z različnimi primesmi. Odkritje pa je sprožilo tudi vprašanja o morebitnih gorah na Titanu.
Lisa je najsvetlejše območje, ki so ga do zdaj opazili na Titanu. Znanstveniki pri projektu Cassini menijo, da gre za razmeroma mlad pojav. Sicer pa so na Titanu opazili že kar nekaj podobnih atmosferskih pojavov, toda ne tako trajnih. Julija 2006 bo sonda Cassini podrobneje slikala skrivnostno liso, tako da si lahko obetamo novih ugotovitev.
[Vir: JPL, NASA, 25. maj 2005.]

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments